ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς τα κρυπτονομίσματα θα φέρουν επανάσταση στο μέλλον των επιχειρήσεων Κύριο

10:14 - 01 Ιουλ 2022 | Νομίσματα
Πώς τα κρυπτονομίσματα θα φέρουν επανάσταση στο μέλλον των επιχειρήσεων
Μπορεί τα κρυπτονομίσματα να μην διανύουν μια ιδιαίτερα καλή περίοδο, αλλά η αγορά έχει μεγαλώσει πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση. Επιχειρήσεις που προηγουμένως απέρριπταν την τεχνολογία που διέπει την κρυπτογράφηση, πλέον την υιοθετούν σταδιακά και οι περισσότεροι εξετάζουν τι μπορούν να κάνουν για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της.

Ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων χρησιμοποιούν ήδη κρυπτονομίσματα για επενδυτικούς και λειτουργικούς σκοπούς, καθώς και συναλλαγές. Μάλιστα, βλέπουμε όλο και περισσότερους να υιοθετούν πλέον διασυνοριακές πληρωμές, αγορές NFTs, αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) κλπ.

Επιπλέον, πλατφόρμες TradFi όπως το PayPal, η VISA και η Mastercard έχουν ενσωματώσει την κρυπτογράφηση και τις εφαρμογές της στα συστήματα τους. Ομοίως, οι Tesla, Starbucks, McDonald's, Balenciaga, Shopify και χιλιάδες άλλοι έχουν μπει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίο, δεδομένων των δυνατοτήτων της κρυπτογράφησης. Άλλωστε, η βιομηχανία NFT αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η αγορά DeFi με πάνω από 95 δισεκατομμύρια δολάρια το αποδεικνύουν.

Πληθώρα παροχών

Στην πραγματικότητα, όμως, τα… εύσημα για την όλο και πιο μαζική υιοθέτηση ανήκουν στα εγγενή οφέλη των κρυπτονομισμάτων, που έχουν ωθήσει την αγορά να αξίζει δισεκατομμύρια.

Όπως επισημαίνει και το Cryptonomist, βασικό ατού είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε σχέση με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά συστήματα. Ο κλάδος έχει δημιουργήσει μεγάλες οικονομικές και τεχνολογικές προοπτικές για τον κόσμο, με ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη να είναι η προσβασιμότητα.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν επιτρέψει στις μικρές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται τις μεγάλες. Δημιούργησαν μια αγορά με μεγάλη γκάμα προϊόντων, με ένα ολόκληρο οικοσύστημα πολλαπλών εργαλείων, βασισμένο στα κρυπτονομίσματα.

Το δεύτερο όφελος είναι οι υπηρεσίες DeFi. Μέσω του DeFi, τα κρυπτονομίσματα, όχι μόνο λύνουν τα χέρια σε αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, αλλά δημιουργούν επίσης ευκαιρίες να παρακαμφθεί το καθιερωμένο τραπεζικό σύστημα. Ακόμη και η πρόσβαση στο κεφάλαιο έχει γίνει εύκολη. Τα κρυπτονομίσματα έχουν καταστήσει δυνατή τη σύνδεση με έμπειρους επενδυτές σε όλο τον κόσμο που μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να αναπτυχθούν και να «ανθίσουν».

Επιπλέον, τα κρυπτονομίσματα έχουν καταστήσει δυνατές τις συνεργασίες. Το blockchain αποδεικνύει συνεχώς ότι αφορά τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό. Και τα καλύτερα παραδείγματα είναι τα περισσότερα από τα blockchains και τα dApps που έχουν πετύχει μόνο μέσω ουσιαστικών συνεργασιών και όχι μέσω ανταγωνισμού.

Οι κίνδυνοι δεν μπορούν να αγνοηθούν

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα και υπάρχουν πολλά ακόμα, αλλά υπάρχουν και σημαντικοί κίνδυνοι που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Η μεταβλητότητα είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα. Δεδομένου ότι οι τιμές τους καθορίζονται από τη ζήτηση και την προσφορά, μπορεί να προκύψουν μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών, επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα. Ακόμη και η μη αναστρέψιμη φύση των συγκεκριμένων συναλλαγών μπορεί να έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, επειδή τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανακτηθούν εύκολα.

Επιπλέον, η έλλειψη κυβερνητικής ή ρυθμιστικής υποστήριξης σε ορισμένες χώρες μπορεί να δυσκολέψει τις επιχειρήσεις να αγκαλιάσουν και να διαχειριστούν δραστηριότητα που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, μπορούν να ληφθούν ορισμένα μέτρα για τη μείωση ή την εξάλειψη αυτών των κινδύνων. Η υιοθέτηση stablecoin για την πρόληψη της αστάθειας, οι διαδικασίες KYC/AML ώστε ανά πάσα στιγμή να παρακολουθείται η διαδικασία και η ρύθμιση σε επίπεδο εταιρείας μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό των παραπάνω κινδύνων.

Τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία τους έχουν ήδη δείξει πώς μπορούν να μεταμορφώσουν τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, το γεγονός ότι επιχειρήσεις όπως η Tesla, η MicroStrategy και άλλες υιοθετούν τα κρυπτονομίσματα είναι ένα σαφές σημάδι ότι είναι εδώ για να μείνουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.