ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρυπτονομίσματα: Μακροοικονομικοί οι κύριοι παράγοντες της κατάρρευσης- Έρχονται και χειρότερα;

07:59 - 07 Ιουλ 2022 | Νομίσματα
Κρυπτονομίσματα: Μακροοικονομικοί οι κύριοι παράγοντες της κατάρρευσης- Έρχονται και χειρότερα;
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων είναι η αιτία της τρέχουσας bear market των κρυπτονομισμάτων. Η Coinbase το επιβεβαιώνει σε μελέτη της, επισημαίνοντας ότι τα μάκρο ευθύνονται για τα 2/3 της… ζημιάς, ενώ μόνο το 1/3 έχει να κάνει με την αποδυνάμωση των προοπτικών για τα κρυπτονομίσματα.

Η Coinbase σημειώνει ότι η συσχέτιση μεταξύ της αγοράς κρυπτονομισμάτων και των παραδοσιακών αγορών έχει αυξηθεί απότομα από το 2020. Αυτό ήταν επίσης το έτος κατά το οποίο επιβλήθηκαν τα lockdown λόγω πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

«Έτσι, η αγορά αναμένει ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης θα διαπλέκονται όλο και περισσότερο με το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα», επισημαίνεται.

Το προφίλ κινδύνου περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης είναι παρόμοιο με αυτό των εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο και οι μετοχές τεχνολογίας, προσθέτει.

Τα δύσκολα μπορεί να είναι μπροστά

Η αγορά κρυπτονομισμάτων υποχωρεί αυτή τη στιγμή περίπου 70% από το υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για μια bear market που στο παρελθόν έχει δει μειώσεις άνω του 80%.

Ωστόσο, η κύρια διαφορά με αυτόν τον κύκλο είναι ότι έχει επηρεαστεί από μακροοικονομικούς παράγοντες και θα μπορούσε να είναι ο πρώτος που θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα όταν οι ΗΠΑ πέσουν σε ύφεση.

Η ύφεση καθορίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ΑΕΠ. Το 1ο τρίμηνο, το ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν -1,6%. Το ποσοστό για το δεύτερο τρίμηνο θα δημοσιοποιηθεί στις 28 Ιουλίου από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης (BEA) και δεν αναμένεται να είναι καλύτερο. Η ύφεση είναι κακά νέα για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, όπως και ο καλπάζων πληθωρισμός.

Ο πληθωρισμός του Ιουνίου θα δημοσιοποιηθεί από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ στις 13 Ιουλίου και έχει προβλεφθεί στο 8,7%, χειρότερο από το 8,6% του Μαΐου. Αυτό συμπιέζει τις δαπάνες και τις επενδύσεις, ειδικά για περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου όπως τα κρυπτονομίσματα.

Αύξηση επιτοκίων και ύφεση

Επιπλέον, η Fed αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, γεγονός που επίσης αποθαρρύνει τη χορήγηση δανείων και δανεισμού και ενθαρρύνει την αποταμίευση σε παραδοσιακούς τρόπους χρηματοδότησης. Όσοι έχουν χρέη θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα, περιορίζοντας έτσι περαιτέρω το χρηματικό ποσό που είναι διαθέσιμο για επένδυση.

Η Coinbase σημείωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή που συνέβη κατά την ύφεση του dot-com την περίοδο 2000–2001. Ο S&P 500 υποχώρησε 29%, αλλά ο πιο ριψοκίνδυνος σύνθετος δείκτης Nasdaq, που αποτελείται κυρίως από μετοχές τεχνολογίας, έκανε ντάμπινγκ 70% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο.

Ως εκ τούτου, τα χειρότερα θα μπορούσαν να είναι ακόμα μπροστά για την αγορά κρυπτονομισμάτων και δύσκολα αυτά τα «σύννεφα» θα διαλυθούν μέχρι οι μακροοικονομικοί αυτοί παράγοντες να επανέλθουν σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.