ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bitcoin: Δύο...δρόμοι για τις τεχνολογικές εταιρείες-Της Tesla και της MicroStrategy Κύριο

08:03 - 05 Αυγ 2022 | Νομίσματα
Bitcoin: Δύο...δρόμοι για τις τεχνολογικές εταιρείες-Της Tesla και της MicroStrategy
Όλο και πιο επικίνδυνη φαίνεται πως γίνεται για τις τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, η διατήρηση αποθεματικών σε ασταθή περιουσιακά στοιχεία.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο ιστότοπός CoinGecko, η κατάρρευση των crypto το 2018 ήταν χειρότερη σε ποσοστιαία βάση από εκείνη που έλαβε χώρα φέτος τον χειμώνα στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, η διαφορά αυτή τη φορά εντοπίζεται στο χρηματικό ποσό.

Σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο, το 2018 περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν από την αγορά των crypto, ενώ μέχρι στιγμής φέτος η αξία της αγοράς έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Φυσικά, σε αυτό το σύνολο μπορούν να προστεθούν και τα εκατομμύρια δολάρια που έχουν κλαπεί από χάκερς. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι μετά την επίθεση στη γέφυρα Nomad, στην αρχή της εβδομάδας, χάκερς στόχευσαν το οικοσύστημα Solana νωρίς την Τετάρτη (3/8) με χιλιάδες πορτοφόλια να επηρεάζονται.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, για την Block, την Coinbase, την Tesla και άλλες τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, η διατήρηση αποθεματικών σε ασταθή περιουσιακά στοιχεία γίνεται όλο και πιο αβάσιμη.

Για παράδειγμα, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής λογισμικού, MicroStrategy, «ανταμείφθηκε» για την επένδυσή της σε Bitcoin με απώλειες πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το β΄ τρίμηνο του έτους. Από τον Ιούνιο, η εταιρεία έχει επενδύσει σχεδόν 2 δισ. δολάρια, θέτοντας σε κίνδυνο το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της.

Ο πρώην CEO (ο οποίος θα αναλάβει νέο ρόλο ως εκτελεστικός διευθυντής) της εταιρείας και θερμός υποστηρικτής των crypto, Μάικλ Σέιλορ, παραμένει σταθερός στην άποψή του σχετικά με το Bitcoin. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το Bitcoin αντιπροσωπεύει τον ψηφιακό μετασχημασμό αλλά ακόμα βρίσκεται στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής του. Στον νέο του ρόλο, αναμένεται να επικεντρωθεί πάλι στην απόκτηση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτή η μονοδιάστατη και ανυποχώρητή στάση,  μετατρέπει τη MicroStrategy στα μάτια της αγοράς σε όχημα για επενδύσεις κρυπτονομισμάτων. Εξάλλου, η αξία των διαθεσίμων Bitcoin είναι πλέον ίση και ίσως μεγαλύτερη της κεφαλαιοποίησής της εταιρείας στην αγορά, εν συγκρίσει με το ένα τρίτο που αντιπροσώπευσε στις αρχές του 2021.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Tesla

Σε αυτό το πλαίσιο, οι FT τονίζουν ότι όσες εταιρείες επιθυμούν να περιορίσουν τις απώλειες χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Tesla, η οποία έως το τέλος του 2021 είχε ήδη «ξεφορτωθεί» το 75% των αποθεμάτων της σε Bitcoin.

Ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, στο παρελθόν υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, με τις δηλώσεις του στα social media να οδηγούν συχνά σε σημαντική εμπορική δραστηριότητα.

Ωστόσο, πλέον φαίνεται πως έχει γυρίσει την πλάτη του στο γνωστό κρυπτονόμισμα, αφού όπως είχε δηλώσει κατά την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων της Tesla «ο λόγος που πουλήσαμε ένα σωρό από τις διαθέσεις μας σε Bitcoin είναι γιατί  ήμασταν αβέβαιοι για το πότε θα αμβλυνθούν τα lockdown για τον κορονοϊό στην Κίνα, επομένως ήταν σημαντικό για εμάς να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη μας».

«Τα χειρότερα σενάρια από το sell-off μπορεί να έχουν τελειώσει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να αποθέτουν όλα τα χρήματά τους σε ασταθή ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», καταλήγουν οι Financial Times.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.