ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημόκριτος: "Κανένας κίνδυνος για Ελλάδα από τη ραδιενέργεια της Ιαπωνίας"

19:41 - 15 Απρ 2011 | Ειδήσεις
Αν και το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία πρόσφατα αναβαθμίστηκε στην ανώτερη δυνατή κλίμακα σοβαρότητας, ανάλογη με εκείνη του Τσερνόμπιλ, οι αρμόδιοι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου "Δημόκριτος" διαβεβαιώνουν ξανά ότι συνεχίζει να μην συντρέχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον της χώρας μας και για την υγεία των κατοίκων της.

Οι ειδικοί ερευνητές του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ότι οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν μεν κάποια ίχνη ραδιενέργειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εμπνέουν ανησυχία, καθώς βρίσκονται πολύ κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Ο ερευνητής δρ Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης ανέφερε ότι, κατά το τελευταίο δεκαήμερο, καταγράφονται κάποια ίχνη των ραδιοϊσοτόπων ιωδίου-131, καισίου-137 και καισίου-134, όμως οι συγκεντρώσεις τους είναι χιλιάδες φορές κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο, συνεπώς δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος ούτε με την εισπνοή του αέρα, ούτε με τις εναποθέσεις στο έδαφος ή την θάλασσα. Αυτό ισχύει, όπως είπε, τόσο για την Αττική, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η ερευνήτρια δρ Ε.Φλώρου ανέφερε ότι κακώς γίνεται λόγος για ραδιενεργό "νέφος" στην Ελλάδα, αφού στην πραγματικότητα υπάρχουν απλώς κάποια πολύ αραιωμένα ραδιενεργά ίχνη που μεταφέρονται με τους ανέμους από την Ιαπωνία και έτσι "ο κίνδυνος είναι ανύπαρκτος", όπως είπε. Για το γάλα στην χώρα μας, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ραδιολογική επικινδυνότητα, ούτε για τα άλλα εγχώρια τρόφιμα.
Ο ερευνητής δρ Αθανάσιος Σφέτσος ανέφερε ότι οι ραδιενεργοί ρύποι φτάνουν στην Ελλάδα δέκα έως 12 μέρες μετά την έκλυσή τους στην Ιαπωνία, όταν είναι πια πολύ αραιωμένοι, άρα ακίνδυνοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:26 - 15 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.