ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πράσινο Ταμείο: Επενδύσεις 400 εκατ. προανήγγειλε ο Παπακωνσταντίνου

17:59 - 26 Οκτ 2011 | Ειδήσεις
Επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, αναπλάσεις κτιρίων και περιοχών καθώς και για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών προβλέπει ο προγραμματισμός του Πράσινου Ταμείου για την τετραετία 2011 - 2014, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων του ταμείου, που συστήθηκε το 2010, με βάση τα νέα χρηματοδοτικά δεδομένα που προκύπτουν από την ψήφιση διάταξης σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες του Πράσινου Ταμείου δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 5% των διαθεσίμων του.

Όπως τόνισε ο υπουργός, τα υπόλοιπα χρήματα (δηλαδή το 95%) παραμένουν στα αποθεματικά του ταμείου αλλά υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα διάθεσής τους στον κρατικό προϋπολογισμό με κοινή Υπουργική Απόφαση.

«Η κυβέρνηση είναι ενιαία, η χώρα βρίσκεται στη γνωστή δημοσιονομική κατάσταση και στόχος μας είναι να μη ληφθούν επιπλέον μέτρα σε βάρος των αδυνάτων», ανέφερε.

Από τα 400 εκατ. των δαπανών που προγραμματίζονται ως το 2014, τα 200 εκατ. θα διατεθούν για το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας, εγκαταλελειμμένες ζώνες πρώην παραγωγικών δραστηριοτήτων στον αστικό ιστό, καθώς και σε περιοχές με προβλήματα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι μεταξύ άλλων διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, απελευθέρωση πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομοι, παιδικές χαρές, φωτισμούς, εξοικονόμηση ενέργειας, αποκατάσταση - ανακαίνιση κτιρίων και επανάχρηση.

Ένα παράδειγμα είναι η μετατροπή ξενοδοχείου στην Ομόνοια σε φοιτητική εστία, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο. Προβλέπεται επίσης η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, κ.ά.

Στα 45 εκατ. φθάνει η χρηματοδότηση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (βελτίωση οδικού δικτύου, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί κ.α.)

Τέλος, 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις, δηλαδή για την αποζημίωση των ιδιοκτητών προκειμένου να προχωρήσουν απαλλοτριώσεις ακινήτων που θα μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους.

Με απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου ύστερα από εισήγηση του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, έχουν ήδη δεσμευθεί 36 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις σε Ρέντη, Αθήνα, Αιγάλεω, Κορωπί, Αγ. Αναργύρους, Καματερό, Περιστέρι, Άλιμο, Ν. Ιωνία, Χαϊδάρι και εκτός Αθηνών σε Καλαμάτα, Καστοριά, Καβάλα, Μενεμένη και Τρίπολη.

Άλλο 1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη στήριξη φορέων προστατευόμενων περιοχών (εθνικά πάρκα, δρυμοί, λίμνες κ.ά.).
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.