ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Διχασμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός Συναγερμού – ΔΗΚΟ- Η Αθήνα καλείται να παίξει ενεργό ρόλο

11:36 - 07 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Η στάση της Αθήνας αναμένεται να αποτελέσει το κομβικό σημείο για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, όπως όλα δείχνουν, μετά και τον εσωτερικό διχασμό στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Κυπριακή δημοκρατία.
Η κυβέρνηση Σαμαρά, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, είχε ταχθεί αναφανδόν κατά του σχεδίου Ανάν, καλείται τώρα, υπό τα όμματα της Ουάσιγκτον, του βασικού και μόνου παίκτη στην περιοχή, να συναινέσει σε μια νέα συζήτηση, πάνω σε μια ανανεωμένη εκδοχή του τότε σχεδίου, που ωστόσο έχει πολλές ασάφειες, εάν δει κανείς το προτεινόμενο κοινό ανακοινωθέν. Όλα δείχνουν ότι τα περιθώρια είναις στενά για αντιδράσεις, κι έτσι η Αθήνα θα πει το ναι και θα προσπαθήσει να βελτιώσει μνείες τις όποιας λύσης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.
 
Πάντως λίγο πριν τη συνάντηση με την Ελλαδική ηγεσία, την Πέμπτη ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφερόμενος στο κείμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος για την έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσε ότι «ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάρη των διαπραγματεύσεων» τόνισε και ανακοίνωσε ότι μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να τον ενημερώσει σε βάθος για το αληθές, όπως είπε, περιεχόμενο του
 
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ετοιμάζεται να προχωρήσει παρά την κάθετη διαφωνία του ΔΗΚΟ του κ. Ν. Παπαδόπουλου. Το ΑΚΕΛ στηρίζει τον κ. Αναστασιάδη, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του κ. Α. Κυπριανού. Διαφωνίες εξέφρασαν επίσης η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι.
 
«Φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό Κοινό Ανακοινωθέν, που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων» δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Αναστασιάδης μετά το πέρας των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου. Επιφυλάχθηκε δε να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες όταν θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό.
 
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος» πρόσθεσε. «Εξαρχής είχαμε θέσει κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Θέλω την ίδια ώρα να τονίσω ότι η προσπάθεια για συνομολόγηση Κοινού Ανακοινωθέντος είναι η αρχή μιας μεγάλης και επίπονης προσπάθειας για την επιτέλους εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και σίγουρα το Κοινό Ανακοινωθέν δεν αποτελεί την κατάληξη».
 
Σκληρή στάση από το ΔΗΚΟ
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια «κακή βάση» που θα οδηγήσει σε μια «κακή λύση» και ανέφερε ότι «υπάρχει χρόνος και περιθώριο αποτροπής της εξαιρετικά αρνητικής αυτής εξέλιξης, με την εγκατάλειψη του Κοινού Ανακοινωθέντος».

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΔΗΚΟ, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι με το εν λόγω κείμενο η τουρκική πλευρά επιτυγχάνει τις περισσότερες από τις επιδιώξεις της πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. «Το Κείμενο Συμφωνίας» είπε, «επαναφέρει φρασεολογία και πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, είναι διάσπαρτο με εποικοδομητικές ασάφειες, αναγνωρίζει την ύπαρξη συμφωνηθέντων θεμάτων και επικυρώνει έτσι το 'έγγραφο Ντάουνερ'».

Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στους Τουρκοκύπριους, επαναφέρει την έννοια της διπλής ιθαγένειας, παραπέμπει σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε 'παρθενογένεση', περιλαμβάνει νέες υποχωρήσεις της πλευράς σε σχέση με τη πτυχή της διακυβέρνησης, η οποία πρωτίστως ενδιαφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά και δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως αναφορά σε πτυχές που ενδιαφέρουν πρωτίστως την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως η ασφάλεια, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων και το περιουσιακό».
 
Γ.Α.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.