ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: "Στις 17 Απριλίου η εκταμίευση της δόσης- Στόχος τα 11 δις του ΤΧΣ να πάνε στο χρέος"

16:23 - 29 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Στουρνάρας: "Στις 17 Απριλίου η εκταμίευση της δόσης- Στόχος τα 11 δις του ΤΧΣ να πάνε στο χρέος"
Ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής του αντιπροέδρου της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια για τις τράπεζες, την οποία όπως τόνισε θα καταθέσει την Κυριακή στην Ολομέλεια.

Να σημειωθεί ότι στην επιστολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν για το πώς θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αναφέρεται ότι "οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους και να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά. Η κρατική βοήθεια, από το ΤΧΣ, πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή και η συμμετοχή του θα είναι περιορισμένη. Ενώ σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ, θα προηγηθεί «κούρεμα» των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης".

txs290314

Ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την ευχή τα 11 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να παραμείνουν εκεί, προκειμένου αργότερα με αυτά τα χρήματα να ξεχρεωθεί μέρος του δημόσιου χρέους. Ο κ. Στουρνάρας, με την έναρξη της συνεδρίασης ξεκαθάρισε προς το Σώμα πως το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης - αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου όπου πρόκειται να υιοθετηθεί η αξιολόγηση της Τριμερούς. Η απόφαση αυτή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Απριλίου με απώτερο σκοπό στις 17 του ιδίου μήνα να εκταμιευτούν τα ποσά. Ο υπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "προϊόν μακράς και δύσκολης διαπραγμάτευσης που κράτησε 7 μήνες, με την κυβέρνηση να μένει συνεπής στις εξαγγελίες της". Συμπλήρωσε ότι "η συνέπεια της κυβέρνησης λειτουργεί αποστομωτικά για όσους από μικροψυχία έχουν επιλέξει το δρόμο του λαϊκισμού".

 

Υπέρ του κατεπείγοντος για το πολυνομοσχέδιο τάχθηκε η πλειοψηφία των βουλευτών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Έντονες αντιδράσεις απ' όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης που μίλησαν για απαράδεκτη διαδικασία η οποία προσβάλει τη Βουλή και υποβαθμίζει το ρόλο των βουλευτών. Αποχώρησε από τη συζήτηση το ΚΚΕ, αλλά δήλωσε ότι την Κυριακή θα συμμετάσχει κανονικά στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ζητώντας μάλιστα να είναι ονομαστική.

 

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παρότι δήλωσε σύμφωνος ως προς την ανάγκη άμεσης ψήφισης του σχεδίου νόμου, έθεσε ζήτημα απόσυρσης των άρθρων που δεν είναι προαπαιτούμενα.

 

Να δώσουν δυναμικό και αγωνιστικό παρών στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται  την Κυριακή στο Σύνταγμα με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου καλεί τους εργαζόμενους, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος ενώ στις 7.00 το απόγευμα οργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.

vou290314

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:40 - 30 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.