ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Νίκο Ρωμανό

17:12 - 04 Δεκ 2014 | Ειδήσεις
Η ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Νίκο Ρωμανό
Με την πορεία της υγείας του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να εκφυλλίζεται ραγδαία, την κοινωνική κατακραυγή να εντείνεται και το δίδυμο κυβέρνησης δικαιοσύνης να κάνουν πάσα τις ευθύνες, κατατέθηκε τελικά έστω και με καθυστέρηση το μεσημέρι της Πέμπτης η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την δυνατότητα εξ αποστάσεως φοίτησης κρατουμένων σε περίπτωση που δεν τους χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες.

 Όπως έγινε γνωστό από τη Διάσκεψη των Προέδρων, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει την τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων» το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια στις 15:00 της Τρίτης και θα ψηφιστεί την ίδια ημέρα.


Η τροπολογία  θεσμοθετεί τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως και τη συμμετοχή των κρατουμένων στις αντίστοιχες εξετάσεις , μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία.


Αυτούσια η τροπολογία έχει ως εξής


Στην παραγρ.1 του άρθρου 58 του ν.2776/1999 «Σωφρονιστικός Κώδικας», προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων,  καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν, σε περίπτωση που δεν χορηγούνται σ’ αυτούς οι από τα αρμόδια όργανα εκπαιδευτικές άδειες»
 Αιτιολογική

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, στην εκπαίδευση και ειδικότερα διευκολύνεται η φοίτηση αυτών, καθώς θεσμοθετείται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως και η συμμετοχή τους στις αντίστοιχες εξετάσεις , μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, στις περιπτώσεις που οι κρατούμενοι δεν έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια. Με το μέτρο αυτό , που οι λεπτομέρειες υλοποίησής του θα καθορισθούν με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων,  δίδεται στον κρατούμενο δυνατότητα άλλης μίας επωφελούς για την ανάπτυξη της προσωπικότητας , του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του ενασχόλησης, αλλά και διευκολύνεται η κοινωνική του επανένταξη.   

 

Εντούτοις, έπειτα από το κατεπείγον αίτημα αναίρεσης της απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για το θέμα των αδειών από τους δικηγόρους του Ρωμανού στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, και μετά την κατάθεση της κυβερνητικής ρύθμισης, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να συντηρείται. Και αυτό γιατί οι γονείς του 21χρονου Ρωμανού  αρνήθηκαν εξαρχής τη λύση της εξ’αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων, ενώ και ο ίδιος ο απεργός πείνας με την επιστολή που απέστειλε από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», την οποία τιτλοφόρησε «Χορεύοντας με το θάνατο 25 μέρες» φαίνεται πως απορρίπτει οποιαδήποτε συμβιβαστική διέξοδος.  

Αλέξης Τσίπρας: Να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση

Στο Νίκο Ρωμανό αναφέρθηκε  και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την κυβέρνηση να  παρέμβει άμεσα και όχι να συμβάλει αντικειμενικά στην πυροδότηση της έντασης «καλλιεργώντας κλίμα αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας».


«Στόχος ενός σύγχρονου και δημοκρατικού σωφρονιστικού συστήματος δεν μπορεί να είναι η εκδικητικότητα και η πυγμή απέναντι στους κρατούμενους, αλλά η κοινωνική επανένταξη, αναφαίρετο σκέλος της οποίας είναι ο σεβασμός του δικαιώματος στην εκπαίδευση» αναφέρει σε δήλωσή του ο Αλ. Τσίπρας.


Μάλιστα, συνέστησε αυτό πρέπει να γίνει σαφές και «στους εμπλεκόμενους υπουργούς», διότι όπως είπε σε ένα κράτος δικαίου η διακινδύνευση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά με οποιουδήποτε είδους πολιτικές σταθμίσεις.


Αναφερόμενος στην κατάσταση του Νίκου Ρωμανού σχολίασε ότι «η απεργία πείνας δεν αποτελεί υπόθεση απλώς δική του και των οικείων του, αλλά αφορά το σύνολο της κοινωνίας, σε μια περίοδο όπου η δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες πλήττονται συστηματικά για όλους και όλες».


Παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ

 

Στο μεταξύ νωρίτερα την Πέμπτη, τροπολογία για επίλυση του θέματος που  κατέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης η Δημοκρατική Αριστερά. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Εγκληματολογίας και βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Πανούσης: «Υπάρχει πράγματι ένα κενό στον νόμο. Ο νομοθέτης του 1999 ενώ έχει προβλέψει για τις κανονικές άδειες δεν έχει προβλέψει μια λεπτομέρεια για τις εκπαιδευτικές. Αυτή τη στιγμή τι ακριβώς κάνουμε με το να αφήνουμε ένα νέο παιδί που έχει τελέσει ένα έγκλημα και έχει καταδικαστεί για αυτό; Η τροπολογία που καταθέσαμε είναι μέσα στο πνεύμα και του Συντάγματος και του νόμου και των ευρωπαϊκών συμβάσεων για να φύγουμε από το αδιέξοδο. Και δεν είναι προσωπική. Δεν είναι να λυθεί το πρόβλημα του Ρωμανού. Είναι ένα θεσμικό κενό που μπορεί να αφορά άλλους δέκα, είκοσι. Δεν μπορεί να τιμωρείται κάποιος διπλή, τριπλή και τετραπλή φορά για ένα έγκλημα που έκανε. Μία φορά τιμωρείσαι» τονίζει ο κ. Πανούσης, ενώ σημειώνει μεταξύ άλλων: «το κεφάλαιο για τη μόρφωση των κρατουμένων λέγεται επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Άρα, οι εκπαιδευτικές άδειες, η ενημέρωση από τα ΜΜΕ, η αλληλογραφία έχουν να κάνουν με την κοινωνία, δεν έχουν να κάνουν με το να μορφώνεσαι στο κελί σου. Είναι σε άλλη λογική από αυτή που έχει πει ο υπουργός».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:28 - 04 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.