ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολεμικό Πλοίο στη Λέσβο για να στεγάσει τους πρόσφυγες

19:43 - 10 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Πολεμικό Πλοίο στη Λέσβο για να στεγάσει τους πρόσφυγες
Αφού άφησαν πέντε ημέρες περίπου 1.000 πρόσφυγες μέσα στο χιόνι και στον πάγο, αφού προσπάθησαν να κουκουλώσουν το πρόβλημα αποκλείοντας την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει πολεμικό πλοίο στη Λέσβο για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες.

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου «μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αποφασίστηκε να αποσταλεί άμεσα στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρως εξοπλισμένο, προκειμένου να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Οι δημοσιογράφοι παραμένουν εκτός Μόριας και οι μετανάστες ξεπαγιάζουν

Την στιγμή που οι δημοσιογράφοι πλην της ΕΡΤ και του ΑΠΕ παραμένουν εκτός των εγκαταστάσεων του hot spot στην Μόρια το συγκλονιστικό βίντεο που αποτυπώνει το μτι πραγματικά συμβαίνει συνεχίζει να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Σε αυτό φαίνεται οι σκηνές να είναι καλυμμένες με χιόνι και άνθρωποι να στέκονται στην ουρά σκεπασμένοι όπως-όπως με πλαστικές σακούλες για να προστατευθούν από το κρύο προκειμένου να πάρουν το συσίτιο. «Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Είμαστε κι εμείς άνθρωποι. Ξέρω σκυλιά που έχουν καλύτερη ζωή» ακούγεται να λέει ένας από τους μετανάστες που μιλούν στο βίντεο-ντροπή για την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό διάρκειας 18 λεπτών. 

 

Και για να μην ισχυριστεί κανείς πως η κατάσταση από την ώρα που τραβήχτηκε το παραπάνω βίντεο μέχρι σήμερα έχει αλλάξει έρχεται η σημερινή δημοσίευση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για να δείξει πως όλα είναι ίδια.

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη να τη χαρακτηρίζει ως «σταλινικού τύπου» απόφαση.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει: «Σταλινική λύση από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Απαγόρευσαν τη λήψη φωτογραφιών στους παγωμένους καταυλισμούς. Δεν θα τους βλέπουμε, δεν θα νοιαζόμαστε».

Ολα τα παραπάνω δεν έχουν περάσει απαρατήρητα και από την Κομισιόν η οποία χθες μέσω της εκπροσώπου της Νατάσας Μπερτό είχε στείλει το ακόλουθο μήνυμα: «Η κατάσταση αντιμετωπίζεταια ανεπαρκώς. Η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές οικονομικά και τεχνικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και η Κομισιόν κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές. Έχουμε ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχουμε ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είμαστε έτοιμοι να τα χρηματοδοτήσουμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική και τεχνική στήριξη».

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης αναφερόμενος στους μετανάστες που παλεύουν για την ζωή τους μέσα στις σκηνές είπε στον ΣΚΑΙ: «Σας λέω ότι το να μείνουν έστω λίγοι άνθρωποι, δηλαδή αν έχεις 10.000 ανθρώπους και κατόρθωσες κάπως να βολέψεις 9.000 και σου μείνανε 1.000 στις σκηνές, όσο και να προσπαθήσεις να ενισχύσεις τις σκηνές με επιπλέον καλύμματα και θερμαντικά σώματα, το πρόβλημα παραμένει, αλλά πάντα προσπαθείς. Προσπαθείς για 10 θα καταφέρεις τα οκτώ…».

Στην συνέχεια δήλωσε πως «μα γι’ αυτό κιόλας τελικά περιορίστηκε ο αριθμός και το αν είναι 1.000 ή αν είναι 100 μπορεί στο ζήτημα το ηθικό ή στο ζήτημα της ανθρωπιάς να μην κάνει κάποια διαφορά, αλλά στο ζήτημα το διοικητικό, δηλαδή στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει ή στα μέσα που πρέπει να βρει μια διοικητική μηχανή έχει διαφορά».

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.