ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξέφυγε ο Ντάισελμπλουμ: Ξοδεύατε τα χρήματα σε γυναίκες και αλκοόλ!

22:48 - 21 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Ξέφυγε ο Ντάισελμπλουμ: Ξοδεύατε τα χρήματα σε γυναίκες και αλκοόλ!
Αίσθηση έχει προκαλέσει η μεγάλου... επιστημονικού βάθους οικονομική εξήγηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα FAZ σχολίασε ότι οι κάτοικοι των χωρών της Νότιας Ευρώπης «ξόδευαν όλα τα χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες».

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια», ήταν η επίμαχη φράση από την συνέντευξη του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη γερμανική εφημερίδα.

 

Η χαρακτηριστική τοποθέτησή του προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων, ειδικά όταν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα είπε, παρά τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών.

 

Ο επικεφαλής του Eurogroup, μάλιστα, υπεραμύνθηκε του ισχυρισμού του, επιμένοντας ότι η «αλληλεγγύη» στην ευρωζώνη σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για το χρέος και τα όρια του ελλείμματος.

 

Η κριτική που δέχθηκε ο Ντάισελμπλουμ από ευρωβουλευτές, μετά την άρνησή του να απολογηθεί για την παραπάνω δήλωση, ήταν σφοδρότατη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.

 

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Γκαμπριέλ Μάτο «ξέσπασε» και τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Ντάισελμπλουμ έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

 

Αντιδρώντας στην κριτική ευρωβουλευτών, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της ευρωζώνης».

 

Ο επίσης Ισπανός ευρωβουλευτής, Ερνέστο Ουρτασούν, είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ: «Πιστεύω ότι αυτή είναι μία ατυχής δήλωση. Μπορεί να είναι αστείο για σας, αλλά εγώ διαφωνώ. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup».

Τελευταία τροποποίηση στις 01:29 - 22 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.