ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοτζιάς: Οι ενέργειες μας αναβάθμισαν γεωπολιτικά τη χώρα

21:42 - 10 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Κοτζιάς: Οι ενέργειες μας αναβάθμισαν γεωπολιτικά τη χώρα
«Τι θέλει η εξωτερική πολιτική; Απαιτεί σταθερότητα, ανεξαρτησία, νηφαλιότητα, υπομονή, σοβαρότητα, καλή εκπαίδευση και επιστημονική στήριξη», «εμείς με τις ενέργειές μας αναβαθμίσαμε γεωπολιτικά τη χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία που απηύθυνε σήμερα το βράδυ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κίνηση Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, της οποίας είναι πρόεδρος, με θέμα την εξωτερική πολιτική όπως διαμορφώνεται σήμερα στο πλαίσιο των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε τις αλλαγές- διεθνείς, περιφερειακές αλλά και εσωτερικές- που επηρεάζουν την πολιτική αλλά και τις ζωές των ανθρώπων.

 

«Όπως είχα προβλέψει πριν από δύο χρόνια με την πάροδο του χρόνου η τάση της παγκοσμιοποίησης, των ανοικτών αγορών και των ελεύθερων μετακινήσεων θα έρθει αντιμέτωπη με την τάση κατακερματισμού, είπε σημειώνοντας ότι υπάρχει μία μετατόπιση από την γεωπολιτική στην γεωοικονομία, καθώς και ότι  πράγμα οι ΗΠΑ κατανοούν, σε αντίθεση με την ΕΕ, τη σημασία των ανερχόμενων νέων δυνάμεων με υποχώρηση της  Δύσης  και αναζητούν δρόμο επανάκαμψης.

 

Σε έναν κόσμο που τείνει να χάσει τις συντεταγμένες του και να πορευτεί προς χαοτικές καταστάσεις, όπως είπε, στην Ευρώπη δεν έχουν κατανοήσει σε βάθος τις αλλαγές, ούτε το γεγονός ότι από  την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή κρίνεται το μέλλον της ΕΕ.

 

Η ΕΕ δεν μπορεί να εξελίσσεται σε τιμωρητικό εργαλείο, χωρίς όραμα, έχοντας απομακρυνθεί από τις αξίες της αλληλεγγύης. Εμείς θέλουμε μία κοινωνική Ευρώπη με μέτρο τον άνθρωπο, είμαστε εναντίον μίας Ευρώπης αλλά καρτ.

 

Για το κυπριακό υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει μία λύση χωρίς εγγυήσεις, με απομάκρυνση του κατοχικού στρατού, μία λύση με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και χωρίς οι  διεθνείς διαπραγματευτές να συμπεριφέρονται ως «λομπίστες».

 

Αναφερόμενος στο καθεστώς των τεσσάρων ελευθεριών τόνισε την ανάγκη απαρέγκλιτης στήριξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σε αυτό το σημείο δεν παρέλειψε να επικρίνει όσους γίνονται φορείς, όπως είπε, του τουρκικού εθνικισμού δικαιολογώντας και αναπαράγοντας τη στάση και τις θέσεις της τουρκικής διπλωματίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.