ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο απολογισμός του καταστροφικού σεισμού στη Λέσβο-Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

08:45 - 13 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Ο απολογισμός του καταστροφικού σεισμού στη Λέσβο-Τι εκτιμούν οι επιστήμονες
Συγκλονισμένη η κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε το νησί της Λέσβου. Το Νότιο μέρος του νησιού έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της ενώ 15 άτομα είναι τραυματισμένα.

Υπενθυμίζεται πως η άτυχη γυναίκα καταπλακώθηκε από το σπίτι της στο χωριό Βρίσα και τα σωστικά συνεργεία δεν πρόλαβαν να την ανασύρουν εγκαίρως.

 

Τον κίνδυνο να θαφτούν κάτω από τα συντρίμμια σπιτιών, καφενείων, σχολείων αντιμετώπισαν και άλλοι κάτοικοι του χωριού ωστόσο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων της ΕΜΑΚ δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.

 

Τα δεκαπέντε άτομα που τραυματίσθηκαν δεν είχαν σοβαρά χτυπήματα και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στα κέντρα υγείας επέστρεψαν κοντά στις οικογένειές τους. 

 

Ολοκληρωτική καταστροφή 

 

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος βρέθηκε στο χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», τόνισε.

 

Ανεπανόρθωτες ζημιές υπέστη και το Πλωμάρι, κυρίως σε παλιά και μισογκρεμισμένα κτήρια, όμως δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι που γλίτωσαν κατά τύχη να βρεθούν καταπλακωμένοι από μεγάλα κομμάτια τούβλων και τσιμέντου που ξεκολλούσαν από τοίχους και σκεπές.

 

Οι δυσκολίες της νύχτας 

 

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τον πληθυσμό όχι μόνο της Βρίσας και του Πλωμαρίου, αλλά ολόκληρης της Λέσβου, κυρίως όμως στα νότια του νησιού.

 

Πολλοί ήταν εκείνοι που πέρασαν τη νύχτα μακριά από τα σπίτια τoυς για ασφάλεια, είτε προληπτικά είτε γιατί οι ζημιές που υπέστησαν δεν τους επέτρεπαν να πράξουν διαφορετικά.

 

Μάλιστα, με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των δέκα ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό. 

 

48 ώρες σε επιφυλακή 

 

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι εκτιμούν πως πρέπει να αναμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου τουλάχιστον για 48 ώρες προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. 

 

Από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν ανήσυχοι, καθώς δεν ήταν αναμενόμενος ένας σεισμός τέτοιας ισχύος στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι αυτή θεωρείται σεισμογενής.

 

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την αναβολή των σημερινών πανελλαδικών εξετάσεων των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στη Λέσβο και τη Χίο, λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε τα δύο νησιά.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:47 - 13 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.