ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα περιμένοντας τον Ερντογάν

09:40 - 07 Δεκ 2017 | Ειδήσεις
Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα περιμένοντας τον Ερντογάν
Εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του, Εμινέ, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Ερντογάν και η Συνθήκη της Λωζάνης

Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του στην Αθήνα, ο τούρκος πρόεδρος έστειλε τα δικά του μηνύματα για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την επικείμενή επίσκεψη στη Θράκη αλλά και την υπόθεση των 8 τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή δεν διστάζει να να επανέλθει στις δηλώσεις για την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης, μια «επικαιροποίηση» όπως την ονομάζει.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνω, όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισαν διπλωματικές πηγές την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, σημειώνοντας πως -δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον- είναι μείζον να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης.

Η απάντηση Μαξίμου

Χθες το βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε χαρακτηριστικά «Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη. Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δεν συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Το πρόγραμμα της Πέμπτης

  • 10:30 το πρωί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου θα τους υποδεχθεί, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
  • 11:30 ο Ερντογάν θα μεταβεί στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη» και θα αναχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθούν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
  • 11:45  υπολογίζεται χρονικά η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού.
  • 12:00 οι δυο πρόεδροι θα εισέλθουν εντός του Προεδρικού Μεγάρου.
  • 13:30 προσδιορίζεται η άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • 14:50 δηλώσεις στον τύπο
  • 16:30 ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου θα είναι δρακόντεια. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην Αθήνα, κυρίως στις περιοχές του κέντρου, στις οποίες θα κινείται ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα βρίσκονται ήδη και Τούρκοι ειδικοί πράκτορες επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του κ. Ερντογάν, ενώ για τις μετακινήσεις του έχουν έλθει στην πρωτεύουσα και τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες.

Κλειστός ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

Επιπλέον, κλειστός θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο σταθμός «Σύνταγμα» του μετρό.

Επίσης, θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α' θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 07 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.