ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργαστήριο έκδοσης πλαστών διαβατηρίων η Αθήνα

16:20 - 29 Δεκ 2017 | Ειδήσεις
Εργαστήριο έκδοσης πλαστών διαβατηρίων η Αθήνα
«Παράδεισο των πλαστογράφων διαβατηρίων» χαρακτηρίζει την Αθήνα ρεπορτάζ της Bild.

Τονίζεται  ότι πλαστογράφους διαβατηρίων μπορεί να βρει κανείς ποαντού στην Αθήνα και σημειώνει ότι η ελληνική αστυνομία εξάρθρωσε πέντε μεγάλα δίκτυα πλαστογράφων το 2017 ενώ μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εντοπίστηκαν 729 πρόσφυγες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ελληνικά αεροδρόμια.

«Ωστόσο πολλοί καταφέρνουν» συνεχίζει το άρθρο της γερμανικής  εφημερίδας «να ταξιδέψουν στη Γερμανία για να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου. Μια ελληνική αστυνομική ταυτότητα μαζί με το αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό τη Γερμανία κοστίζει μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ».

Οι πλαστογράφοι δίνουν μάλιστα και «εγγύηση»: οι μεσάζοντες συνοδεύουν τους πελάτες τους στο αεροδρόμιο και εάν δεν περάσουν με τα πλαστά διαβατήρια τον έλεγχο, τότε δεν πρέπει και να πληρώσουν. Εάν η «αποστολή» ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε το υπόλοιπο (η προκαταβολή δίνεται κατά την παραγγελία) καταβάλλεται σε μεσάζοντες στη χώρα προορισμού.

Διαβατήρια για όλες τις βαθμίδες ελέγχου

Ο δημοσιογράφος της Bild επιχείρησε να αγοράσει και ο ίδιος πλαστό διαβατήριο. «Είναι εύκολο να βρει κανείς πλαστογράφους στην Αθήνα: σε καφέ, σε περίπτερα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων», όπως διηγείται. Ο ίδιος συνάντησε τον μεσάζοντα λίγο πριν τα Χριστούγεννα σε καφετέρια της ελληνικής πρωτεύουσας. Του διηγήθηκε ότι είναι γερμανός δημοσιογράφος και ότι θέλει να ταξιδέψει στην Τουρκία με προορισμό τη Συρία. Αν και καταρχήν καχύποπτος, ο μεσάζοντας τον πίστεψε και τον συμβούλευσε να αγοράσει βουλγαρικό διαβατήριο.

Ο ίδιος, όπως του είπε, μπορεί να προμηθεύσει διαβατήρια κάθε εθνικότητας, ακόμη και καναδικά. Όλα είναι θέμα τιμής, όπως του είπε χαρακτηριστικά: τα διαβατήρια που πρέπει να περάσουν και να «αντέξουν» τον έλεγχο των αεροδρομίων είναι φυσικά πιο ακριβά. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους πρόσφυγες ενδείκνυνται περισσότερο τα ιταλικά και ελληνικά διαβατήρια. Ανάλογα με την εξωτερική εμφάνιση τα εν λόγω διαβατήρια φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο.

Στη Γερμανία μέσω Ιταλίας

Επιπλέον στην παρούσα φάση είναι ευκολότερο να φτάσει κανείς στη Γερμανία πετώντας καταρχήν για την Ιταλία και στη συνέχεια με το τρένο προς τα βόρεια. Όπως είπε ο μεσάζοντας στους δημοσιογράφους της Bild, από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους και γερμανοί αστυνομικοί στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και οι τιμές έχουν αυξηθεί ανάλογα.

Το πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο με το όνομα Petar Ivanov Todorov που έλαβε ο δημοσιογράφος της Bild μετά από μερικές μέρες κόστισε τελικά «μόλις» 2.000 ευρώ. Ήταν φθηνότερο καθώς δεν είχε φτιαχτεί για να περάσει τους ελέγχους των αεροδρομίων. Γι΄ αυτό και ο μεσάζοντας τον προειδοποίησε να μην επιχειρήσει να ταξιδέψει με αυτό αεροπορικώς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.