ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία των Πρεσπών: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Σκοπιανής Βουλής

09:10 - 08 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Συμφωνία των Πρεσπών: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Σκοπιανής Βουλής
Για αύριο το μεσημέρι προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην ψήφιση συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις τροπολογίες  του Συντάγματος που αφορούν στη αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

 

Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας») «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

 

Η συζήτηση για κάθε τροπολογία μπορεί έχει περιθώριο έως και τρεις ημέρες. Ωστόσο, λόγω απουσίας της αντιπολίτευσης, η οποία αντιτίθεται στη Συμφωνία, μπορεί να ολοκληρωθεί και νωρίτερα.

 

Κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν και τα δύο αλβανικά κόμματα που εκπροσωπούν το 25% του πληθυσμού, οι τέσσερις βουλευτές των οποίων ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με την βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

 

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο. Για την έγκρισή τους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.