ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιβεβαίωση Αβραμόπουλου:Η OLAF ερευνά για απάτες στα κονδύλια σίτισης προσφύγων

15:24 - 11 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Επιβεβαίωση Αβραμόπουλου:Η OLAF ερευνά για απάτες στα κονδύλια σίτισης προσφύγων
Με γραπτή του απάντηση, στις 5 Φεβρουαρίου 2019, προς την ευρωβουλευτή της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιβεβαιώνει αυτό που υπήρχε ως κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες, ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις εικαζόμενες παρατυπίες, στον τομέα διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την σίτιση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Παρόλο που ο Επίτροπος αποφεύγει να σχολιάσει τη διαδικασία ή το χρονοδιάγραμμα της εν λόγω έρευνας, ομολογεί, ωστόσο, ότι  «πράγματι, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις εικαζόμενες παρατυπίες, που  βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

 

Σημειώνεται ότι, η ελληνίδα ευρωβουλευτής, στην από 5 Οκτωβρίου 2018, ερώτηση της, είχε επισημάνει ότι «η ίδια η Κομισιόν παρέπεμψε το θέμα της Μόριας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, σημειώνοντας πως η ίδια δεν έχει διενεργήσει ενδελεχείς ελέγχους για πιθανή κακοδιαχείριση πόρων στις συμβάσεις για την σίτιση προσφύγων».

 

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου και το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ελληνίδας ευρωβουλευτή:

 

Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 5 Φεβρουαρίου 2019

 

Όσον αφορά τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων, το ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής, το οποίο επικαιροποιείται τακτικά, περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα ποσά, τις πηγές χρηματοδότησης και τις δράσεις που λαμβάνουν στήριξη.

 

Κατά την ετήσια εκκαθάριση λογαριασμών, η Επιτροπή ενημερώνεται για τις πληρωμές στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και για την υλοποίηση δράσεων από μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ. Επιπλέον, τα κράτη μέλη υποβάλλουν επίσης ετήσιες εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων τους.

 

Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτούμενων έργων μέσω του προγράμματος έκτακτης επιχορήγησης (EMAS) της Επιτροπής στο πλαίσιο των ίδιων ταμείων μπορεί να είναι κράτη μέλη, διεθνείς οργανισμοί ή οργανισμοί της Ένωσης. Υπό την ευθύνη τους, μια ΜΚΟ μπορεί να είναι εταίρος υλοποίησης.

 

Στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI) της Επιτροπής και σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/369, οι δράσεις στήριξης διοχετεύονται μέσω διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, που έχουν υπογράψει συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης με την Επιτροπή. Όσον αφορά τις δράσεις που θα μεταφερθούν από το ESI στο EMAS από το 2019, θα ισχύουν οι κανόνες του EMAS σχετικά με τη χρηματοδότηση προς τους δικαιούχους.

 

Γενικά, η Επιτροπή ενημερώνεται τακτικά για τις δραστηριότητες των διεθνών οργανισμών και των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και μπορεί να διενεργεί αποστολές παρακολούθησης όσον αφορά τις υλοποιηθείσες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. 

 

Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις εικαζόμενες παρατυπίες, αλλά, δεδομένου ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει τη διαδικασία ή το χρονοδιάγραμμα της εν λόγω έρευνας.

 

Μαρία Σπυράκη , 5 Οκτωβρίου 2018

 

Η αύξηση των αφίξεων νέων μεταναστών και προσφύγων και οι χιλιάδες αιτήσεις ασύλου που μένουν για μήνες σε εκκρεμότητα επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, παρά τα ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια που έχουν διατεθεί, τεράστια είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στις συνθήκες διαβίωσης, στην έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής των υπηρεσιών ασύλου και στον μικρό αριθμό αστυνομικών υπαλλήλων σε σχέση µε τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

 

Δεδομένου ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε το θέμα της Μόριας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, σημειώνοντας πως η ίδια δεν έχει διενεργήσει ενδελεχείς ελέγχους για πιθανή κακοδιαχείριση πόρων στις συμβάσεις για την σίτιση προσφύγων, ερωτάται η Επιτροπή:

 

Έχει ενημερωθεί για το ποσοστό απορρόφησης και για το ποια είναι η κατανομή των κονδυλίων της ευρωπαϊκής βοήθειας για τους πρόσφυγες;

 

Ποιο το χρονοδιάγραμμα περάτωσης των ερευνών-αποτελεσμάτων από την πλευρά της OLAF; Διερευνά τα κονδύλια ύψους 52 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα;

 

Γνωρίζει ποιες είναι οι ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίστηκαν κοινοτικά κονδύλια (σίτισης, διαχείρισης λυμάτων κ.α.) για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα;

 

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.