• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

«Λίστα Τσίπρα» στην Ευρωβουλή, για το Νόμπελ Ειρήνης!

14:55 - 04 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Μόλις 33, από τους 751 ευρωβουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, εμφανίσθηκαν πρόθυμοι να φτιάξουν μία νέα «Λίστα Τσίπρα» και να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα των Τσίπρα-Ζάεφ για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, στέλνοντας μάλιστα και επιστολή προς το Νορβηγικό Ινστιτούτο των Βραβείων Νόμπελ!

Κατά πως λένε χασκογελώντας, διπλωματικοί παρατηρητές εδώ στο Στρασβούργο, οι εν λόγω ευρωβουλευτές, λησμόνησαν ή δεν «παραδειγματίσθηκαν» από την «τύχη» που είχε, η «Λίστα Τσίπρα» που είχε φτιάξει η Ιταλίδα δημοσιογράφος και σεναριογράφος τηλεοπτικών εκπομπών Paola Bacchidu, για να στηρίξει την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, τον Μάϊο του 2014, εμφανιζόμενη μάλιστα με ...μπικίνι.

Paola Bacchiddu

Κατ’ αρχήν, η ίδια η Paola Bacchidu, αμέσως μετά την αποτυχία συγκέντρωσης υπογραφών, που είχε η «Λίστα Τσίπρα», για την ενίσχυση της υποψηφιότητας του στην προεδρία της Κομισιόν, άλλαξε «στρατόπεδο» και έγινε δημόσιος υποστηρικτής του Σαλβίνι στην Ιταλία.

Κατά δεύτερον, η πολυδιαφημισμένη «Λίστα Τσίπρα» αποδείχθηκε γράμμα κενό και ουδένα ρόλο διαδραμάτισε, για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν αφού, πρώτος ο Τσίπρας, τότε, εγκατέλειψε την προσπάθεια, στηρίζοντας τον Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, για πρόεδρο της Κομισιόν, όπερ και εγένετο.

Παρ’ όλα αυτά σήμερα, έγινε γνωστό ότι, με επιστολή τους προς το Νορβηγικό Ινστιτούτο των Βραβείων Νόμπελ, 33 Ευρωβουλευτές από 16 κράτη μέλη της ΕΕ και από 6 πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - πλην ακροδεξιάς (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, ΕΛΚ, Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι), στηρίζουν την Υποψηφιότητα των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Χωρίς να συνοδεύσουν την επιστολή τους με φωτογραφίες αλά Πάολα!!!

Η επιστολή, την οποία συνυπογράφουν και οι τρεις Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Τυνήσιας κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης, Ουιντέντ Μπουχαμάουι, η οποία, με αφορμή την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μοντέλο διαλόγου και ειρηνικής επίλυσης διαφορών, είχε προτείνει για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπογράφοντες «λαμβάνοντας υπόψη τις περίπλοκες, εθνικά φορτισμένες ή ακόμα και ανεπίλυτες διαφορές στην

πολύπαθη από τους πολέμους, περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, (...) αμφότεροι οι Πρωθυπουργοί, έκαναν αυτό το βήμα προς τα εμπρός, δεχόμενοι μεγάλη εσωτερική πίεση και οφείλεται στη δική τους ηγεσία, το ότι έφτασαν τελικά σε ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα». 

Η επιστολή που χαιρετίζει την υποψηφιότητα των δυο Πρωθυπουργών για το φετινό Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, καταλήγει ότι «το βραβείο αυτό θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες με εξαιρετικά πολύπλοκες εθνικές διαφορές, να ακολουθήσουν το παράδειγμά των Τσίπρα -Ζάεφ, ώστε να συμβάλουν στην ειρηνική γειτονία με αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό, (...) μεταφέροντας προς όλους το μήνυμα ότι το θάρρος και η προοδευτική σκέψη πέρα από τα εθνικά σύνορα, θα πρέπει να ανταμείβονται».  

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή:

Προς: Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ
Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, Οδός Henrik Ibsen 5, 0255 Όσλο

Αξιότιμη Επιτροπή των Νόμπελ,

Hκάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2015, κα Ουιντέντ Μπουχαμάουι, πρότεινε οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, να τιμηθούν φέτος με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Εμείς, ως Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιθυμούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα αυτή, με την παρούσα επιστολή, την οποία συνυπογράφουμε 33 Ευρωβουλευτές από έξι διαφορετικές πολιτικές ομάδες και 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η πρόταση της κυρίας Μπουχαμάουι συνιστά τη σωστή προσέγγιση και έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις περίπλοκες, εθνικά φορτισμένες ή ακόμα και ανεπίλυτες διαφορές στην πολύπαθη από τους πολέμους, περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. 
Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρωτοποριακή συμφωνία επιτυγχάνεται στην περιοχή των Βαλκανίων. Αμφότεροι οι Πρωθυπουργοί, έκαναν αυτό το βήμα προς τα εμπρός, δεχόμενοι μεγάλη εσωτερική πίεση και οφείλεται στη δική τους ηγεσία, το ότι έφτασαν τελικά σε ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα. Η υποψηφιότητά τους για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μεταφέρει προς όλους το μήνυμα ότι το θάρρος και η προοδευτική σκέψη πέρα από τα εθνικά σύνορα, θα πρέπει να ανταμειφθούν.

Οι κάτωθι υπογράφοντες, αξιότιμη Επιτροπή, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά την επιβράβευση των επιτευγμάτων των δύο Πρωθυπουργών με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019. 
Το βραβείο αυτό θα υποστηρίξει τους Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα στη διαδικασία συμφιλίωσης και αποδοχής της συμφωνίας στις χώρες τους, ενώ θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες με εξαιρετικά πολύπλοκες εθνικές διαφορές, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους ώστε να συμβάλουν στην ειρηνική γειτονία με αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό.

Με εκτίμηση.

Οι υπογράφοντες:
Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE/NGL), Στέλιος Κούλογλου (GUE/NGL), Κωνσταντίνκα Κούνεβα (GUE/NGL),  Jasenko Selimovic (ALDE), Ivo Vaigl (ALDE), Ivan Jakovcic (ALDE), Johannes Cornelis Van Baalen (ALDE), Norica Nicolai (ALDE), Ilhan Kyuchyuk (ALDE), Charles Tannock (ECR), Eduard Kukan (EPP), Antanas Guoga (EPP),Andrey Kovatchev (EPP), Michael Cramer (Greens/EFA), Bart Staes (Greens/EFA),Ernest Urtasun (Greens/EFA), Igor Soltes (Greens/EFA), Victor Bostinaru (S&D), tanja Falon (S&D), Knut Fleckenstein (S&D), Tonino Picula (S&D), Agnes Jongerius (S&D), Brando Benifei (S&D), Peter Kouroumbashev (S&D), Babette Winter(S&D),Liisa Jaakonsaari (S&D), Biljana Borzan (S&D), Clare Moody (S&D), Boris Zala (S&D),Suzanne Melior(S&D), Maurin Karine Gloanec (S&D), Arndt Kohn (S&D).

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman