ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κρήτη και πάλι στο επίκεντρο της κακοκαιρίας

12:51 - 06 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Η Κρήτη και πάλι στο επίκεντρο της κακοκαιρίας
Η Κρήτη βρίσκεται για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με πλημμυρισμένους δρόμους και γεφύρια να συνθέτουν το σκηνικό σε πολλές περιοχές του νησιού.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμάνια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες «Τα συνεργεία μας είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται».

Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Στο Δήμου Βιάννου, για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο της δημοτικής οδού από Κερατόκαμπο προς 'Αρβη, της δημοτικής οδού από 'Αρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα, της γέφυρας στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο και από τα Τέρτσα προς Μύρτος.

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στον Δήμο Ηρακλείου, λόγω καθιζήσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου - Βουτών, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός λόγω καθιζήσεων.

Σοβαρά προβλήματα και στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας έχουν προκαλέσει οι ισχυρές καταιγίδες που άρχισαν να εκδηλώνονται το βράδυ της Παρασκευής. Μετ'εμποδίων οι μετακινήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και όγκου χωμάτων, εκτεταμένες υλικές ζημιές σε θερμοκήπια στο Στόμιο. Σοβαροί φόβοι εκφράζονται και για την γέφυρα του Μύρτου, ακόμη ένα μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Κινδύνευσαν 18 άνθρωποι

Στη διάσωση 18 ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, από τη στάθμη του νερού που αυξανόταν επικίνδυνα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία. Οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ήταν συνεχείς.

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά δυο ηλικιωμένοι επιχειρήθηκε επιτυχώς να απεγκλωβιστούν από την οικία τους. Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, απ'οπου τους απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής.

«Ήταν μια μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι. Ευτυχώς καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις περιπτώσεις και να παραδίδουμε τους ανθρώπους που κινδύνευαν στους οικείους τους» δήλωσε στο ΑΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδακης, που συμπλήρωσε ότι δυο οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη της Σητείας, εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάστηκε να επέμβουν σε επτά ακόμη περιπτώσεις ανθρώπων που κινδύνευαν από τη στάθμη των νερών.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:46 - 06 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.