ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική - Τουλάχιστον έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες

08:28 - 11 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική - Τουλάχιστον έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από το βράδυ της Τετάρτης τη Χαλκιδική. Ανάμεσα στα θύματα είναι και δύο παιδιά.

Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, ένα 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία έχασε τη ζωή του στα Νέα Πλάγια, όταν το στέγαστρο ταβέρνας καταπλάκωσε θαμώνες του καταστήματος. Στο ίδιο σημείο τραυματίστηκε θανάσιμα και μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία, Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

nea plagia taverna katastrofes

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημά τους φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

99784F8D 3D3C 46E1 A4F0 168542CD92F5

Την ίδια ώρα έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρονου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του γύρω στις 18.00 για ψάρεμα· έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Οι τραυματίες

Όπως ανέφερε η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου συνολικά με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου 35 τραυματίες με διάφορες κακώσεις, τέσσερις εκ των οποίων διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία «Γ.Παπανικολάου» και «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Ένας εξ αυτών νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του «Γ.Παπανικολάου» ενώ ένα 12χρονο αγόρι νοσηλεύεται στο «Γ.Γεννηματάς» με κάταγμα στο μηρό.

Σε άλλα 30 άτομα, με ελαφρά τραύματα, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών και το νοσοκομείο Πολυγύρου.

Λόγω της έκτακτης ανάγκης τα εννέα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής ενισχύθηκαν το βράδυ με 11 ακόμη ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε νωρίτερα ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο κ. Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», πρόσθεσε ο ίδιος.

2a5ef77987833c023322675da24e7d58 L

Στη Χαλκιδική ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μετέβη την νύχτα στην πληγείσα περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού.

«Θρηνούμε τον άδικο χαμό έξι συνανθρώπων μας» δήλωσε ο υπουργός κατά τη σύσκεψη, ενώ διαβεβαίωσε τους οικείους των θυμάτων ότι η Πολιτεία θα σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό τους.

«Η σύσκεψη αυτή έχει ως αντικείμενο να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα στη διαχείρη τις κρίσης. Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική και ταυτόχρονα να κλείσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές και θα το κάνουμε γιατί αυτή είναι η αποστολή μας», ανέφερε ο υπουργός.
 
Σημείωσε επίσης πως η παρουσία των υπηρεσιών της χώρας «υπήρξε πρωτοφανής και γενναία». «Η δουλειά που έκαναν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ελαχιστοποίησαν τις ζημιές» είπε.
 
Διευκρίνισε παράλληλα πως «δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά πτώσεις δέντρων λόγω των στροβιλισμών και αυτό προκάλεσε και τον θάνατο των ανθρώπων».

Συγχρόνως είπε ότι τις επόμενες μέρες θα αντιμετωπιστούν όλες οι ζημιές. Όπως είπε η Περιφέρεια καταγράφει τις ζημιές στις υποδομές και στην περιοχή μεταβαίνουν συνεργεία για να καταγράψουν τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπο Στεργιάδη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι. Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί οι μηχανικοί της Περιφέρειας να ξεκινήσουν τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές.

Παναγιωτόπουλος: Συνδρομή του στρατού για τη φονική κακοκαιρία

Μηχανήματα του στρατού προκειμένου να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών, κατευθύνονται προς τη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ «άμεσα ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο όλος ο μηχανισμός».

«Αυτό που βλέπουμε ως πρώτη ανάγκη είναι η παροχή κάποιων γεννητριών», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ούτως ώστε να καλυφθούν κάποιες ανάγκες ηλεκτροδότησης.

Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι, «ο στρατός έχει εντολή από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να είναι σε επιφυλακή. Υπάρχει σχέδιο, υπάρχει ταχύτητα εκτέλεσης, υπάρχει και αποτέλεσμα».

Τζιτζικώστας: Η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται πάνω στο πρόβλημα, όπως το έκανε από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική», διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Νέα Μουδανιά, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως «η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα της τελευταίες δεκαετίες» και πως η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από χθες. «Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία Τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» πρόσθεσε.

1392372 halkidiki plimira 11

Ο ίδιος σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και βρίσκονται έξω, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, 40 οχήματα, 40 μηχανήματα έργου, όπως ονομάζονται, με 100 άτομα προσωπικό».

Από το πρωί σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, «έχουν βγει 15 κλιμάκια μηχανικών της ΠΚΜ προκειμένου να επισκεφθούν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και να γίνει καταγραφή των ζημιών. Αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να βρισκόμαστε πάνω στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν την μεγάλη μάχη, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω», είπε. 

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Παράλληλα επί ποδός είναι συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης, το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής είναι χωρίς ρεύμα, όπως και ένα μέρος από το δεύτερο «πόδι» λόγω πτώσης πυλώνα του ΑΔΜΗΕ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι περίπου 100 υπάλληλοι εργάζονται για να αποκατασταθεί το δίκτυο και εκτίμησε ότι αυτό θα έχει γίνει μέχρι το βράδυ.

Πάνω από 600 κλήσεις στην πυροσβεστική

Πάνω από 600 κλήσεις δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Χαλκιδικής ενώ, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

1392369 halkidiki plimira

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Συγκεκριμένα, από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ από την 2η ΕΜΑΚ 25 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Ακόμη 35 πυροσβέστες συμμετέχουν ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία με οκτώ πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:40
Τελευταία τροποποίηση στις 13:48 - 11 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.