ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλατφόρμα του 112: Το πρώτο βήμα για digital διαχείριση κρίσεων

13:53 - 12 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Πλατφόρμα του 112: Το πρώτο βήμα για digital διαχείριση κρίσεων
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δοκιμαστική άσκηση ειδοποίησης μέσω μηνυμάτων στο κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας.

Λίγο πριν τις 12:00 ειδική τα κινητά της περιοχής κοντά κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι δέχτηκαν ειδοποίηση η οποία έγραφε «Ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης: Ακραία κατάσταση», με την υποσημείωση ότι πρόκειται για δοκιμαστική εκπομπή μηνύματος.

Το μήνυμα συνοδευόταν με σειρήνα  και σχετικό ηχητικό μήνυμα το οποίο προειδοποιούσε για ακραία φαινόμενα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στόχος είναι μέχρι τέλος του χρόνου να είναι πλήρως έτοιμο για όλη τη χώρα το σύστημα. Παράλληλα τόνισε ότι είναι χρέος της πολιτείας να ενημερώσει του κατασκευαστές των κινητών τηλεφώνων να κάνουν τις σχετικές παραμετροποιήσεις.

Από την πλευρά του ο Γενικός Δ/ντης της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος σημείωσε: «Οι πλατφόρμες σήμερα είναι έτοιμες, τεχνικό κομμάτι και υποστήριξη. Η δουλειά που έχουμε κάνει είναι άρτια. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται η διαχείριση κρίσης από την πλευρά της πολιτικής προστασίας. Το επιχειρησιακό κομμάτι θα μας δώσει καλύτερο επίπεδο στην πλατφόρμα.»

Σημειώνεται ότι το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.

Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελεί ωστόσο τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί επίσης σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:21 - 12 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.