ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλος σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική - Κατάρρευση κτιρίων

14:18 - 19 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Μεγάλος σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική - Κατάρρευση κτιρίων
Μεγάλος σεισμός έγινε στις 14:13 το μεσημέρι αισθητός στην Αθήνα, προκαλώντας αναταραχή στο λεκανοπέδιο. Από την δόνηση, κατέρρευσαν ένα ακατοίκητο στην Ερμού και ακατοίκητα σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Αναφορές και για τον τραυματισμό μιας γυναίκας.

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν της τάξεως των 5,1 Ρίχτερ και προσδιορίζεται στα 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός ξύπνησε μνήμες 20 χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας το 1999. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταφέρουν την πληροφορία ότι επικρατεί αναστάτωση στις τουριστικές περιοχές της Αθήνας.

Ισχυρός μετασεισμός

Έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον 10 μετασεισμοί, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος είναι στους 4,3 βαθμούς την κλίμακας Ρίχτερ. Σημειώθηκε στις 15:11 στην Αττική, περίπου μία ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Προβλήματα στην επικοινωνία και την ηλεκτροδότηση

Από τον σεισμό, υπήρξαν προβλήματα στα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας, οι εταιρείες απευθύνουν έκκληση προς το κοινό να περιορίοσουν τις επικοινωνίες μέσω κινητών και να επιλέγουν υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, όπως Viber, WhatsApp, Skype, Messenger. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 20.000 κλήσεις ανά δευτερόλεπτο έγιναν μέσω κινητών τηλεφώνων αμέσως μετά τον σεισμό.

Διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω προκάλεσε ο σεισμός. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Υλικές ζημιές

Κατέρρευσε ένα ακατοίκητο στο κέντρο της Αθήνας στην Ερμού, ενώ βράχια έπεσαν στην περιφερειακή Υμηττού. Αναφορές για κατάρρευση κτιρίων και σε άλλες περιοχές της Αττικής, όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι, την Δραπετσώνα και τα Πετράλωνα. 

Ρωγμές έχουν αναφερθεί σε σπίτια σε περιοχές της Μάνδρας.

Ακόμη, κατέρρευσε ο ταινιόδρομος που βρίσκεται στην Πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για ανενεργό ταινιόδρομο, ο οποίος υπέστη ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική. Ο ταινιόδρομος έχει μήκος 100 μέτρα και βρίσκεται στη θέση Κράκαρη, στην περιοχή των παλαιών Λιπασμάτων. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Εντολή δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών να εκκενωθούν τα δημόσια κτίρια.

Τουλάχιστον 76 κλήσεις στην πυροσβεστική

Το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής δέχεται τηλεφωνήματα, με τις περισσότερες κλήσεις να αφορούν σε απεγκλωβισμούς από ασανσέρ ενώ το ΕΚΑΒ έχει δεχθεί κλήσεις για τραυματισμούς από θραύσματα και σπασμένα τζάμια.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Τραυματισμός τουρίστριας

Μια τουρίστρια έγκυος 6 μηνών που βρισκόταν κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο επί της Πατησίων, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελαφρύ τραυματισμό.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας τόνισε «Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ» σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

O σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, δήλωσε ότι «Πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αν και είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς». Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για επόμενο δυνατό σεισμό. Αναμένονται μετασεισμοί αλλά όχι του ίδιου μεγέθους σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη. «Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», είπε στο Οpen TV.

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για σεισμό 5,3 Ρίχτερ με το επίκεντρο να βρίσκεται 34χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας στον ΣΚΑΪ, η δόνηση καταγράφηκε δυτικά του σημείου όπου είχε γίνει ο σεισμός του 1999 (ρήγμα της Πάρνηθας).

Συνεχείς επαφές Μητσοτάκη με υπουργούς - Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε συνεχή επικοινωνία είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συναρμόδιους υπουργούς. Με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη βρισκόταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός την ώρα που έγινε η σεισμική δόνηση.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμει σε οτιδήποτε χρειαστεί. 

Σε ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός τόνισε και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Όπως είπε δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά ο κρατικός μηχανισμός θα παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα όλο το 48ωρο για προληπτικούς λόγους.

Τέλος, σημείωσε πως στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:10

Τελευταία τροποποίηση στις 19:28 - 19 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.