ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Εύβοια - Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά

17:46 - 13 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Εύβοια - Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά
Ανεξέλεγκτη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει στο χωριό Μακρυμάλλη, όπου έχει ήδη κάψει τα πρώτα σπίτια, ενώ απειλεί και τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατανιά.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, ενώ ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκκένωση τεσσάρων χωριών

Τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι είχαν ήδη εκκενωθεί προληπτικά, με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, όπως και το μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου στο Μακρυμάλλη, ενώ πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή για την εκκένωση και του χωριού Σταυρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή στους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Εντολή δόθηκε και για την εκκένωση του μικρού χωριού Πλατανιά.

Στο Μακρυμάλλη Ψαχνών μεταβαίνει αυτήν την ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά. 

Όπως ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, το πύρινο μέτωπο εξαπλώνεται αυτή την ώρα προς τα νότια - νοτιοδυτικά, προς τα χωριά Κυπαρίσσι και Δροσιά, έχοντας διανύσει μια απόσταση σχεδόν 11 χιλιομέτρων από το σημείο της εκδήλωσής της τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, το πυκνό δάσος και η έντονη φυτοκάλυψη του εδάφους προκαλούν μεγάλη φλόγα, η οποία κυμαίνεται σε ύψος από 20 έως 30 μέτρα σε πολλά σημεία. Πρόσθεσε, πάντως, ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν έχουν απειληθεί ανθρώπινες ζωές.

Όσον αφορά το χωριό Σταυρός, τόνισε ότι διατάχθηκε η εκκένωσή του καθώς το πύρινο μέτωπο προσεγγίζει το χωριό, το οποίο όμως δεν απειλείται άμεσα, καθώς ακόμα απέχει 1 με 1,5 χλμ., Σημείωσε όμως ότι η ατμόσφαιρα στο χωριό είναι αποπνικτική λόγω του καπνού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής οι κάτοικοι μεταφέρονται στα Ψαχνά, στην παραλία, με λεωφορεία του δήμου και του στρατού. Νωρίτερα στο ίδιο σημείο μεταφέρθηκαν και οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:45 - 13 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.