ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O «μαύρος χάρτης» της καταστροφής στην Εύβοια

11:00 - 17 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
O «μαύρος χάρτης» της καταστροφής στην Εύβοια
Τον πρώτο απολογισμό για τον δασικό πλούτο που μετατράπηκε σε στάχτες κατά τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Στον χάρτη του Copernicus εικονίζεται το σύνολο των δασικών εκτάσεων αλλά και των καλλιεργειών που κάηκαν κατά τη φωτιά στην Εύβοια. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπηρεσία Copernicus, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου, μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και έκτοτε καταγράφει δορυφορικά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης για την έκταση της καταστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις καμένες εκτάσεις κατά τη φωτιά στην Εύβοια έδειχνα ότι αποτεφρώθηκαν πάνω από 25.000 -ίσως και πάνω από 28.000- στρέμματα.

Η ομάδα του Copernicus υποστηρίζει ότι η συννεφιά που επικράτησε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή δεν επέτρεψε στους δορυφόρους να καταγράψουν νεότερα δεδομένα. Η επόμενη απόπειρα δορυφορικής καταγραφής αναμένεται να γίνει σήμερα, Σάββατο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες στην Εύβοια που ακόμη μετρά τις πληγές της.

Παρά ταύτα, οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατά τις δυο πρώτες ημέρες της φωτιάς στην Εύβοια κάηκαν κυρίως κωνοφόρα και σκληρόφυλλα δάση, μεταβατικές θαμνώδεις περιοχές, ελαιώνες και εκτάσεις με μικτές ή μη-αρδευόμενες καλλιέργειες, καθώς και φυσική βλάστηση.

Ο χάρτης του Copernicus για τα καταστροφικά αποτελέσματα της φωτιάς στην Εύβοια:

evoia1

evoia2

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.