ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικανική προειδοποίηση στην Ελλάδα για το ιρανικό τάνκερ

09:02 - 20 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση θα θεωρηθεί ενδεχόμενη βοήθεια της Αθήνας προς το ιρανικό πετρελαιοφόρο πλοίο Grace 1, προειδοποιεί αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση του αξιωματούχου στο Sputnik πραγματοποιείται μετά τις πληροφορίες που θέλουν το «Adrian Darya», γνωστό και ως «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, να κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλαμάτας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης με δηλώσεις του νωρίτερα, επεσήμανε πως η χώρα μας δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού τάνκερ, το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στην περιοχή.

​Από τον Αύγουστο του 2018, οι ΗΠΑ επέβαλαν ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις στους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με την πάγια θέση τους ότι η Τεχεράνη είχε παραβιάσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 που προέβλεπε τον περιορισμό αυτών των κυρώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τεχεράνη για παραβίαση της συμφωνίας, ισχυριζόμενος πως το Ιράν κινούνταν μυστικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Τον Απρίλιο του 2019, η Ουάσινγκτον πήγε ένα βήμα παραπέρα και κήρυξε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ως μια τρομοκρατική ομάδα και ως εκ τούτου, την ιρανική κυβέρνηση ως χορηγό της τρομοκρατίας.

Η κίνηση προκάλεσε αμηχανία στους διεθνείς παρατηρητές, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το IRGC είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις στις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε όλη την περιοχή, από τη Συρία στο Ιράκ και την Υεμένη.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.