ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ακρόαση Φρουζή στην Προανακριτική της Βουλής

17:54 - 15 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Η ακρόαση Φρουζή στην Προανακριτική της Βουλής
Η ακρόαση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis, Κ. Φρουζή, συνεχίστηκε σήμερα για τρίτη μέρα και ολοκληρώθηκε κοντά στις 5 το απόγευμα, έχοντας διάρκεια σχεδόν επτά ωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρώην ισχυρός άντρας της Novartis αναφέρθηκε σε δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού για το θέμα της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε πως «με τον φάκελο που υπήρχε, δεν δικαιολογούνταν να πει αυτά που ανέφερε και απόδειξη αυτού ήταν ότι αρχειοθετήθηκαν οι επτά υποθέσεις». Φέρεται να είπε πως «όταν άκουσε τη σχετική δήλωση, είχε προβληματιστεί». Παράλληλα, δέχτηκε σειρά ερωτημάτων τόσο για την άτυπη συνάντηση με την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη όσο και για τα mail που είχαν σταλεί με πληροφορίες να αναφέρουν πως υπήρξε κόντρα μεταξύ της πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ. Φρουζή για το θέμα των mail.

O K. Φρουζής φέρεται να είπε πως «υπήρξαν mail προς τον Κ. Μητσοτάκη και τον Γ. Στουρνάρα αλλά όχι προς τον Αδ. Γεωργιάδη», με τη Δώρα Αυγέρη από την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιδρά και να λέει πως είχε υπάρξει.

Για τη συνάντηση με την Ελ. Τουλουπάκη φέρεται να είπε πως «πήγε με στόχο να καταθέσει και για να ανοίξουν οι λογαριασμοί, ωστόσο στην πορεία η συζήτηση έγινε πιο περίπλοκη». Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως «όταν κάποιος έχει ζητήσει να καταθέσει και ο άλλος τού προτείνει ευεργετικές διατάξεις λέγοντας πως έχουν βρεθεί αδικήματα, μπερδεύεται η κουβέντα». Η εκτίμησή του ήταν πως η «κουβέντα έγινε προκειμένου να υπάρξει αναφορά σε πολιτικούς».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως ο Κ. Φρουζής παρουσιάζεται «αδίστακτος και κυνικός, παραδέχθηκε ότι ο Μανιαδάκης υπήρξε συνεργάτης για κάποια στιγμή της Novartis, δεν θυμάται όμως αν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων την περίοδο που ήταν αυτός στην εταιρεία».

Ερώτηση δέχτηκε και για το αποκαλούμενο Harvand project, αναφορικά με τον χρόνο έκδοσης του δελτίου τιμών (ώστε να εκδίδεται μία φορά τον χρόνο) αλλά και τις τιμές ως προς τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Ειδικότερα ρωτήθηκε «αν υπήρξαν πιέσεις στα κόμματα» και φέρεται να απάντησε πως «πίεση σημαίνει μάχομαι», για να προσθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «στόχος ήταν να πειστεί και η αντιπολίτευση ότι τα αιτήματα ήταν δίκαια, καθώς το θέμα της τιμολόγησης ήταν καυτό». Ακόμα, φέρεται να επεσήμανε πως «το συγκεκριμένο project λειτούργησε ελάχιστα, ίσα ίσα για να διασφαλιστεί η κυκλοφορία των φαρμάκων».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Κ. Φρουζής ρωτήθηκε αν υπήρξε σκάνδαλο Novartis με τον ίδιο να απαντά πως «δεν υπήρξε σκάνδαλο».

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έθεσαν μια σειρά ερωτημάτων στον Κ. Φρουζή αναφορικά με το θέμα της τιμολόγησης τόσο επί κυβερνήσεως Σαμαρά όσο και στη συνέχεια επί ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά των «γαλάζιων» βουλευτών εκτιμάται πως με βάση όσα έχουν λεχθεί  και από την πορεία των τιμών φαίνεται πως μια σειρά στόχων της εταιρείας είχαν επιτευχθεί όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης - με αφορμή την κατάθεση του Κ. Φρουζή - προκάλεσε έναν κύκλο αντιπαράθεσης βουλευτών της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εντός αλλά και εκτός της Προανακριτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Φρουζής φέρεται να είπε στην προανακριτική πως δεν είχε μπορέσει επί ΝΔ να πετύχει τους στόχους αλλά αυτό το κατάφερε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Χαρίτσης απάντησε λέγοντας ότι οι ισολογισμοί της εταιρίας διαψεύδουν πλήρως τον κατηγορούμενο και τους πολιτικούς τους.

Αντιπαράθεση ξέσπασε και από την απάντηση του κ. Φρουζή για τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες. Ειδικότερα, ερωτήθηκε για το αν θεωρεί ότι είναι θύμα πλεκτάνης που έστησαν οι τρεις αντιεισαγγελείς οι οποίοι παρείχαν καθεστώς προστασίας στους μάρτυρες και αν οι τρεις συμμετείχαν σε σκευωρία εναντίον του.

Ο πρώην ισχυρός άντρας της Novartis δεν χρησιμοποίησε τη λέξη σκευωρία αλλά φέρεται να είπε πως όσα κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες αποδείχθηκαν ψέματα τουλάχιστον στις υποθέσεις που αρχειοθετήθηκαν.

Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής θα συνεχίσει τις εργασίες την μεθεπόμενη εβδομάδα, καθώς την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια θα συζητείται η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.