ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλάζει ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

09:44 - 09 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Αλλάζει ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική
Εν αναμονή του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) βρίσκεται η Αττική.

Ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στοχεύει σε αλλαγές του σχεδιασμού που είχε θεσπιστεί το 2016, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση και με την εμπλοκή ιδιωτών. Ήδη, λίγο πριν το τέλος του 2019, στις 27 Δεκεμβρίου, προκηρύχτηκε από τον ΕΣΔΝΑ ο διαγωνισμός που αφορά στην ανάθεση της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής καθώς και στην εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με προϋπολογισμό 301.000 ευρώ και προθεσμία ολοκλήρωσής του ένα έτος.

Η ανάγκη αναθεώρησης προέκυψε από το γεγονός ότι οι στόχοι του ισχύοντος περιφερειακού σχεδιασμού για την Αττική δεν έχουν υλοποιηθεί και απαιτούνται αλλαγές, προσαρμογές και αναθεωρήσεις. Ο ΠΕΣΔΑ του 2016 προέβλεπε ότι έως και το 2020 το 40% των βιοαποδομήσιμων θα συλλέγεται ξεχωριστά, ενώ σήμερα η κομποστοποίηση δεν φτάνει ούτε το 5%. Επίσης, προέβλεπε ανακύκλωση για το 60% των απορριμμάτων. Παρόλα αυτά σήμερα περισσότερο από το 80% των σκουπιδιών που παράγονται στην Αττική οδηγούνται στον ένα και μοναδικό ΧΥΤΑ του λεκανοπεδίου, τη Φυλή.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καθώς και της Περιφέρειας Αττικής έχουν πολλάκις δηλώσει ότι στη διαχείριση των απορριμμάτων – σε όλα τα στάδια – θα εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας, ενώ δεν  έχει αποκλείσει τη διαχείρισή τους και μέσω της καύσης για παραγωγή ενέργειας.

Κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)

Σχετικά με τις χωροθετήσεις υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων ο ίδιος ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης δεσμεύθηκε ότι έως τον Μάιο θα έχει προχωρήσει η κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στον Πειραιά και στον κεντρικό τομέα της Αθήνας ενώ η  μονάδα στο Γραμματικό αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ως δημόσιο έργο.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι από την προαναγγελία του ΥΠΕΝ που αφορούσε τη δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη τη χώρα εντός του 2020  απουσιάζουν οι ΜΕΑ του Γραμματικού και του Σχιστού, αν και πρόκειται για ώριμα έργα, διότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι σχετικές τελικές αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Οι 17 περιοχές, στις οποίες θα γίνουν οι δημοπρατήσεις για δημιουργία ΜΕΑ είναι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, της  Πάτρας,  του Βόλου, της Λαμίας, της Λάρισας, της Χαλκίδας, του Αγρινίου, της Φωκίδας, του Βόρειου Έβρου, της Λέσβου, του Ηρακλείου, της Σητείας, της Χερσονήσου, της Μυκόνου, τις Άνδρου, της Τήνου  και της Κεφαλονιάς.  Στόχος είναι η απορρόφηση περίπου 400 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο τέσσερις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, τρεις σε σύμπραξη με ιδιώτες (Κοζάνη, Γιάννενα, Σέρρες), μια δημοτική στα Χανιά και δύο παλιές μονάδες στη Φυλή και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:00 - 09 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.