ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιμέτωπος με οκτώ χρόνια φυλάκισης ο Λαβίδας-Τεράστια τα κέρδη Νίκα

14:49 - 16 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Αντιμέτωπος με οκτώ χρόνια φυλάκισης ο Λαβίδας-Τεράστια τα κέρδη Νίκα
Ένοχο έκρινε η αμερικανική Δικαιοσύνη τον Τηλέμαχο Λαβίδα για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο insider trading. Ποια ποινή αναμένεται να του επιβληθεί και τι θα συμβεί με τον συγκατηγορούμενό του, Γιώργο Νίκα, ο οποίος διαφεύγει.

Το Bloomberg μεταδίδει ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα αναφέροντας πως ο Λαβίδας, γιος ενός μάνατζερ φαρμακευτικής εταιρείας κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε για τη διαρροή εταιρικών μυστικών στον στενό του φίλο, Γιώργο Νίκα, τον οποίο οι εισαγγελείς θεωρούν μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου συναλλαγών βασισμένων σε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ο 39χρονος Τηλέμαχος Λαβίδας ήταν ο πρώτος εναγόμενος σε δικαστήριο των ΗΠΑ που αντιμετώπισε κατηγορίες για συμμετοχή σε ένα σύστημα εμπιστευτικών πληροφοριών το οποίο δημιούργησε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κερδών μέσα από διαρροές που έγιναν παρά το νόμο από επενδυτικούς τραπεζίτες και εταιρικά στελέχη σχετικά με στοιχεία φαρμακευτικών εταιρειών. 

Πόσα κέρδισαν Λαβίδας και Νίκας

Ο Λαβίδας κρίθηκε ένοχος την Τετάρτη για επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης μέσω ηλεκτρονικής διαβίβασης πληροφοριών, της απάτης σε χρεόγραφα και της συνωμοσίας, μετά τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με την Ariad Pharmaceuticals Inc. τις οποίες έλαβε από τον πατέρα του. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Λαβίδας διαβίβασε τις πληροφορίες αυτές στον Γεώργιο Νίκα, έναν Έλληνα επιχειρηματία με ακίνητα και εστιατόρια στη Νέα Υόρκη. Ο Νίκας χρησιμοποίησε τα μυστικά προκειμένου με κινήσεις στην αγορά να αποκομίσει περί τα 4,7 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Λαβίδας έλαβε λιγότερα ως αντάλλαγμα, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Διαβίβασε τις πληροφορίες λόγω της φιλίας του με τον Νίκα και ως αντάλλαγμα για μια επένδυση ύψους 500.000 δολαρίων από τη σύζυγο του Νίκα στην επιχείρησή του, την Mediterra Inc., για να αρχίσει την παρασκευή μπαρών με διατροφικές προδιαγραφές.

Η δικαστής των ΗΠΑ που προήδρευσε στην εκδίκαση της υπόθεσης, η Ντενίζ Κόουτ, δήλωσε ότι ο Λαβίδας θα μάθει το ύψος της ποινής του στις 17 Απριλίου. Ο καταδικασθείς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει τα οκτώ χρόνια. Η δικαστής απέρριψε αίτημα του Λαβίδα να γίνει γνωστή η ποινή του πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο Λαβίδας έχει παραμείνει περιορισμένος κατ’ οίκον από τη σύλληψή του τον Οκτώβριο στο μητροπολιτικό κέντρο του Μανχάταν. Με την ανακοίνωση της ποινής θα ματαφερθεί σε κάποια από τις φυλακές των ΗΠΑ, αλλά περιμένει άγνωστο πού. Θεωρείται ωστόσο πως θα πρόκειται για φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.