ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ταξική» η γνώση και η πρόληψη για τον καρκίνο

12:11 - 05 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
«Ταξική» η γνώση και η πρόληψη για τον καρκίνο
Οι κακές συνήθειες και δη, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν όσοι μετείχαν σε έρευνα κοινής γνώμης για τη νόσο στην Ελλάδα που παρουσίασε, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο.
Επίσης ενδιαφέρον έχει ότι η γνώση για τον καρκίνο έχει «ταξικό χαρακτήρα». Πιο συγκριμένα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Ε. Φιλόπουλος, διεθνώς, όσοι έχουν υψηλότερο εισόδημα και πτυχίο πανεπιστημίου έχουν καλύτερη ενημέρωση και γνώση για τον καρκίνο. Επίσης, είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι κατά του καπνού.
Επιπλέον σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι Έλληνες δεν φαίνεται να ανησυχούν για βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου, όπως το παθητικό κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη γυμναστικής. Π.χ. η αντίστοιχη έρευνα στο εξωτερικό έδειξε ότι το κοινό θεωρεί το παθητικό κάπνισμα ως τρίτο παράγοντα κινδύνου σε ποσοστό 50%, ενώ στην Ελλάδα έρχεται στην 6η θέση με ποσοστό μόνο 30%.
Σύμφωνα με την έρευαν έξι στους 100 Έλληνες έχουν επιβιώσει από κάποια μορφή καρκίνου και ένας στους 100 πάσχει από τη νόσο.
Επίσης σύμφωνα με την έρευνα:΅
• Το 23% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν την υγεία τους ως κακή, ποσοστό αρκετά υψηλό, που πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία και τους επιστήμονες. Στην κλίμακα από 1 (πολύ κακή) μέχρι το 10 (άριστη), κατά μέσο όρο οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η υγεία τους ήταν στο 7,02.
• Το 1% των ερωτηθέντων δήλωσε πως την ώρα της έρευνας έπασχαν από τον καρκίνο και λάμβαναν θεραπεία. Το 6% ανέφερε πως έχει επιβιώσει από τον καρκίνο και είναι είτε σε ανάρρωση είτε σε πλήρη ύφεση.
• Εντύπωση προκαλεί ότι, στην Ελλάδα, οι νέοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι, ενώ κανονικά θα περίμενε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού κατά τεκμήριο ο καρκίνος αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Διεθνώς, νέοι και ηλικιωμένοι εμφανίζονται εξίσου ευαισθητοποιημένοι.
• Στην Ελλάδα είναι ότι οι πολίτες ζητούν από τις αρχές να λάβουν μέτρα για καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες και τη μείωση του κόστους θεραπείας και αποκατάστασης από τον καρκίνο.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.