ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποφυλάκιση κρατουμένων με ελαφρά αδικήματα λόγω... κορονοϊού εξετάζει η κυβέρνηση

13:38 - 25 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Αποφυλάκιση κρατουμένων με ελαφρά αδικήματα λόγω... κορονοϊού εξετάζει η κυβέρνηση
Προς αποφυλάκιση οδηγούνται κρατούμενοι που έχουν υπόλοιπο 12 μηνών ανεξαρτήτως ύψους ποινής προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές της χώρας και να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, όλοι οι κρατούμενοι που έχουν υπόλοιπο 12 μηνών (ανεξαρτήτως ύψους ποινής), στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους, θα αποφυλακιστούν με βάση τις διατάξεις που θα προβλεφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί άμεσα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους προς αποφυλάκιση οδηγούνται και όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για αδικήματα, όπως οικονομικά, φορολογικά, κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά κλπ.

Παράλληλα, αποφυλακίζονται όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους.

Η διάταξη θα έχει ισχύ για 3 μήνες και θα αφορά όλους τους κρατούμενους πλην καταδικασμένων για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα, δηλαδή εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, βιασμούς κλπ.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο εισηγήθηκε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου και θα νομοθετηθεί με ΠΝΠ η οποία αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.