ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Κέρδη 1,92% στην εβδομάδα, 32,79% από 2/1/09 - Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

22:36 - 05 Ιουν 2009 | Επιχειρήσεις
Θετικό πρόσημο με διακυμάνσεις στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χ.Α. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενώ προσέγγισε τις 2.400 μονάδες, τελικά έκλεισε αρκετά πιο κάτω, στις 2.372,26 και με κέρδη 1,43%. Πάντως, το ράλι συνεχίζεται για 13η εβδομάδα, με κέρδη 53% από τις 9 Μαρτίου και 32,79% από την αρχή του χρόνου. Παρά τις αναταράξεις του περασμένου τριημέου ο γενικός δείκτη έκλεισε με κέρδη 1,92% στην εβδομάδα.

Η διάσπαση των 2.400 μονάδων φαίνετι ότι εξελίσσεται σε... ντέρμπι σύμφωνα με τους χρηματιστές, καθώς η τάση πλέον καθορίζεται από το εξωτερικό. Οι αγορές, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αντέδρασαν θετικά μετά τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, αλλά η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων (κάτω από τα 70 δολ. το πετρέλαιο) επηρεάζει ις μετοχές που συνδέονται με αυτά.

Στο Χ.Α. η μετακύλιση κεφαλαίων από τις τράπεζες προς στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις είναι κάτι το εμφανές εδώ και δεκαπέντε μέρες, όπως έχει επισημάνει το «R». Παράλληλα, υπάρχουν απευθείας εντολές αγορών ξένων προς στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μυτιληναίος που ενισχύθηκε κατά 12,18%, στα 6,63 ευρώ και με όγκο 882 χιλιάδων τεμαχίων. Από εκεί και πέρα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεχώρισε με άνοδο 5,37%, όπως και της Τιτάν 4,48%.

Η αντίδραση που πήγε να βγει ενδοσυνεδριακά στις τράπεζες εξασθένησε γρήγορα, με αποτέλεσμα Κύπρου, ΑΤΕ, Eurobank να κλείσουν με απώλειες, η Alpha αμετάβλητη στα 8,45 ευρώ και η Πειραιώς με κέρδη, όμως μικρότερα του 1%. Ανοδικά έκλεισε η ΕΤΕ σε ποσοστό 2,14%, στα 19,61 ευρώ, διακινώντας 1,5 εκατ. τεμάχια. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν λίγο κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ, στα 198,1 εκατ. ευρώ, με την πλειοψηφία των μετοχών να κλείνει ανοδικά, 131, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός χαρτιών επίσης, έκλεισε με απώλειες, 91.

Από τη μεσαί κεφαλαιοποίηση, οι εντολές αγορών συνεχίστηκαν στη Σιδενόρ με κέρδη 11,37%, Frigoglass 7,14%, Jumbo 9,44%, Σωληνουργεία Κορίνθου 2,27%, ΜΕΤΚΑ 1,67%, Φουρλής 8,34%, ΕΥΑΘ 3,57% ( σε εξέλιξη η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή),ΕΥΔΑΠ 4,2%, Alapis 5%.

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, "Tεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε το ανοδικού του σερί φθάνοντας στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2008. Πλέον και σε εβδομαδιαία βάση οι ταλαντωτές προσεγγίζουν υπερτιμημένες περιοχές ενώ τα αγοραστικά σήματα εμφανίζουν κάποια κόπωση η οποία αν και λογική, βάση του χρόνου παραμονής του Γενικού Δείκτη σε ανοδική τάση, ίσως να έχει να κάνει και με την μείωση των καυσίμων που έχουν πλέον οι αγοραστές στο οπλοστάσιο τους.

Οι τζίροι έχουν αυξηθεί κρατώντας ακόμα την αγορά πάνω από κομβικά σημεία για την τάση ενώ οι βραχυπρόθεσμοι ταλαντωτές «αγόρασαν χρόνο» αφού το momentum έχει μεν μειωθεί χωρίς να χαλάει την ανοδική εικόνα. Ωστόσο θεωρούμε ότι έχει ωριμάσει η στιγμή που η αγορά θα δώσει κάποια καλή διόρθωση. Αυτό φαίνεται πολύ στα επιμέρους διαγράμματα τα οποία αρχίζουν να χάνουν σε ταχύτητα ανόδου και είναι πολύ πιθανό στο πρώτο τεχνικό σήμα πώλησης να κινηθούν προς την πρώτη τους στήριξη και σε απόσταση τουλάχιστον 10% από τα πρόσφατα υψηλά.
 
Η πρώτη στάση εκτιμούμε ότι θα γίνει λίγο πάνω από τις 2.200 μονάδες κοντά στις περιοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών. Εκεί θα επανεξετάσουμε τους τζίρους και την συγκυρία προκείμενου να καταλήξουμε σε κάποια διαφορετική ετυμηγορία ως προς την εξέλιξη της διόρθωσης".

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.