ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα χαρτιά του ράλι!

08:33 - 27 Ιουλ 2009 | Επιχειρήσεις
Κέρδη που ξεπερνούν ακόμα και το 40% εμφανίζουν μιά σειρά από εισηγμένες σε δέκα μόλις συνεδριάσεις δηλωτικό της αλλαγής κλίματος και τάσης της αγοράς για άνοδο. Παράλληλα όμως, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός μετοχών εταιρειών που υποαποδίδουν σε σχέση με το γενικό δείκτη το περασμένο δεκαήμερο (o οποίος ενισχύεται κατά 10,8%), που σημαίνει ότι η άνοδος της αγοράς, αποτέλεσμα της αλλαγής τάσης που έχει επιχειρηθεί από τα ξένα χρηματιστήρια δεν αφορά όλους.

Και όχι μόνο αυτό, υπάρχουν και περιπτώσεις μετοχών που καταγράφουν απώλειες, όπως ο ΟΠΑΠ, τα ΚΑΕ κ.ά. Τα ηνία της ανόδου και κυρίως τη σταθερότητα εμφανίζει για μία ακόμα φορά, σε ένα ακόμα ράλι ο τραπεζικός κλάδος με την Alpha και την Εθνική να πρωταγωνιστούν.

Όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη από το «R» οι επενδυτές και κυρίως οι ξένοι τοποθετούνται στο κλάδο, καθώς αποτελεί τον πρεσβευτή του ελληνικού χρηματιστηρίου στο εξωτερικό. Οι ελληνικές τράπεζες γρατσουνίστηκαν λιγότερο στη κρίση σε σχέση με τον κλάδο σε ΗΠΑ και Ευρώπη και έχουν σημαντική έκθεση και χαρτοφυλάκιο στις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες έχουν πέσει τα περισσότερα πακέτα οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ. Η αντίδραση της αγοράς σε μεγάλο βαθμό προήλθε από τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ και η βελτίωση των μακρο/οικονομικών μεγεθών στην ίδια ώρα, με αποκορύφωμα τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για την πληγείσα αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές αν και βλέπουν ότι έχει θιγεί η λειτουργική κερδοφορία των εταιρειών, σημειώνουν ως πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι οι αγορές είχαν τουλάχιστον δύο χρόνια να δουν κέρδη ή παραγωγή κερδών από τις εισηγμένες. Το σημαντικότερο δε, είναι ότι αφήνουν πινελιές αισιοδοξίας για τις επόμενες εταιρικές περιόδους. Για τις μετοχές των ξένων χρηματιστηρίων και ειδικά για τις εταιρείες που ανακοίνωσαν θετικό αποτέλεσμα οι αναλυτές σπεύδουν να δηλώσουν ότι οι αγορές θα βρεθούν εξαιτίας του λόγου αυτού σε νέα υψηλά, με τον S&P 500 να παίρνει ένα επιπλέον 7% σε σχέση με τώρα.Στην Ελλάδα, οι επενδυτές δεν έχουν ακόμα εικόνα για τα αποτελέσματα του δεύτερου 3μήνου, αν και στο παρασκήνιο, στους κόλπους της επενδυτικής κοινότητας συζητείται ότι η εικόνα θα είναι καλύτερη για τις τράπεζες.

Υπάρχουν αμφιβολίες για τους υπόλοιπους κλάδους, καθώς όπως προέκυψε από τα μακρρο/οικονομικά στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας υπέστη μείωση σχεδόν κατά 30%. Από τους πρωταγωνιστές της ανόδου (ενδεχομένως και αυτή που έρχεται) θεωρούνται οι τράπεζες, με κορυφαία τη μετοχή της Εθνικής, έπειτα από το ζεστό χρήμα που συγκέντρωσε λόγω της αύξησης κεφαλαίου, η Alpha, που την Παρασκευή βρέθηκε σε νέα υψηλά έτους και γενικότερα σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος που διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα p/e σε σχέση με τον ευρωπαϊκό.

Οι αναλυτές για το μόνο που προβληματίζονται είναι οι προβλέψεις για επισφάλειες που θα σχηματίσουν στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου. Επιπρόσθετα, επιχειρείται διάχυση του θετικού κλίματος σε μιά σειρά μετοχές, όπως η Alapis εξαιτίας της αύξησης 7,5% στα καθαρά αποτελέσματα, ΕΧΑΕ (ευνοείται από τις αυξήσεις κεφαλαίου στο Χ.Α.), Σφακιανάκης (λόγω του μέτρου της απόσυρσης), εταιρείες του κρατικού φορέα, όπως ο ΟΛΠ ( σύντομα αναλαμβάνουν το management οι Κινέζοι), ΕΥΑΘ (εν αναμονή της πώλησης συμμετοχής του Δημοσίου σε ιδιώτες), ΔΕΗ ( ενδιαφέρον για διείσδυση και στα Βαλκάνια, συγκεκριμένα στο Μαυροβούνιο), HOL ( συζητήσεις με Vodafone), Forthnet (παίζει πάντα το σενάριο της δημόσιας πρότασης, παρά τις διαψεύσεις), Aegean Airlines (ενδιαφέρον για τις άγονες αεροπλοϊκές γραμμές των νησιών του Αιγαίου), Τιτάν (ευνοείται από την ανάκαμψη της αμερικάνικής αγοράς κατοικίας) κ.ά.   

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.