ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλήττεται η κερδοφορία των τραπεζών - Στο ναδίρ τα έσοδα από ομόλογα

08:49 - 09 Δεκ 2009 | Επιχειρήσεις
Οι ελληνικές τράπεζες όπως και το δημόσιο θα δανείζονται πλέον με δυσμενέστερους όρους λόγω της υποβάθμισης της οικονομίας από την Fitch από Α- σε ΒΒΒ+ και η αυτή η επίδραση θα είναι η πρώτη εμφανής. Oμως οι επενδυτές θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες λόγω της υψηλής εξάρτησης τους από την ρευστότητα της ΕΚΤ θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις περίπου 55 δισ. ευρώ για να λάβουν ρευστότητα 40 δισ. ευρώ. Οι εγγυήσεις είναι τιτλοποιούμενα δάνεια ύψους 22 δισ. ευρώ με βαθμολογία ΑΑ Α ή ΑΑ. Η κατηγορία αυτή δεν επηρεάζεται από την υποβάθμιση
Τα 25 δισ. ευρώ είναι ομόλογα Α- και BBB+ και τα οποία ακόμη δεν επηρεάζονται . Τα 8 δισ. ευρώ εταιρικά ομόλογα ΒΒΒ+ τα οποία δεν επηρεάζονται ακόμη αλλά δυνητικά θα έχουν πρόβλημα. Η ΕΚΤ ζητά εγγυήσεις ΒΒΒ- ενώ προ της κρίσης ζητούσε εγγυήσεις ΒΒΒ+ και Α-.
 
Αυξάνεται σημαντικά το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες σχεδίαζαν να απεξαρτηθούν από την ΕΚΤ μέσω της διενέργειας private placement ύψους έως 10 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα για να ενισχύσουν την πιστοληπτική διαβάθμιση των εγγυήσεων που έχουν παράσχει στην ΕΚΤ ώστε να πάρουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ως συμπληρωματική εγγύηση ρευστά δηλαδή έχουν δώσει εγγύηση δάνεια τους π.χ. 1 δισ. ευρώ και συμπληρώνουν την εγγύηση με κεφάλαια 100 ή 150 εκατ ευρώ ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της εγγύησης.

Οι ελληνικές τράπεζες θα ακολουθήσουν την τακτική του δανεισμού μέσω μεγάλων τραπεζών ωστόσο λόγω της υποβάθμισης θα πληρώνουν πλέον πολύ ακριβά την ρευστότητα που αντλούν. Π.χ. θα πληρώνουν π.χ. επιτόκιο 4,2% με 4,8% σε μεσοπρόθεσμες περιόδους όταν το επιτόκιο του 10ετούς είναι στο 5,10% κοινώς δεν θα συμφέρει να κερδοσκοπούν στα ομόλογα. Έτσι λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες θα αντικαταστήσουν την ΕΚΤ και τις εγγυήσεις που έχουν δώσει με μεγάλες ξένες τράπεζες.

Ηδη έχουν υπάρξει συζητήσεις και τράπεζες όπως η J P Morgan, Morgan Stanley, Credit Suisse, UBS, Bank of America κ.α. αναμένεται να είναι οι μεγάλοι δανειστές των ελληνικών τραπεζών.

Η Εθνική φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη που θα ακολουθήσει αυτή την διαδικασία την οποία και θα υλοποιήσει αρχές με μέσα Ιανουαρίου. Στις 14 Ιανουαρίου του 2010 λήγουν 2,5 δισ. ευρώ της Εθνικής στην ΕΚΤ και τα οποία πρέπει να επιστρέψει. Η Εθνική προφανώς και δεν θα τα ανανεώσει και θα λάβει πίσω περίπου τα 3 δισ. ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ, που έχει χρησιμοποιήσει ως εγγύηση, ως collateral.

Αυτά τα ομόλογα εν συνεχεία μέσω της repo αγοράς θα τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση ώστε να πάρει από δυο μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού κατά πάσα πιθανότητα 2 από τις τράπεζες που ήταν και ανάδοχοι στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου ρευστότητα για ένα χρόνο ύψους περίπου 2,3 με 2,5 δισ. ευρώ. Σε ανάλογες τακτικές θα προχωρήσουν και όλες οι μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα δηλαδή θα προχωρήσουν σε private placement σε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού με στόχο να αντλήσουν 10 δισ. ευρώ υποκαθιστώντας την ΕΚΤ.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]  
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.