ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αγγλίας για συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα!

14:03 - 09 Δεκ 2009 | Επιχειρήσεις
Την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Αγγλίας (FSA) έχει προκαλέσει η πορεία των ελληνικών ομολόγων και κυρίως οι πράξεις που έχουν γίνει από συγκεκριμένα funds του Λονδίνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει αρχίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αγγλίας ελέγχους και εξετάζει τις συναλλαγές συγκεκριμένων funds προκειμένου να δει αν υπάρχουν παραβάσεις της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μεγάλοι ξένοι οίκοι είναι πολύ προσεκτικοί σε όσα λένε πλέον προκειμένου να μην δώσουν αφορμές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για ελέγχους.

Εδώ και μέρες υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένο μεγάλο fund του Λονδίνου που έχει πάρει πολύ μεγάλη θέση short σε ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα αναφέρεται πως έχει παρακινήσει και άλλα μεγάλα funds να κάνουν το ίδιο διευρύνοντας σημαντικά το spread του ελληνικού δεκαετές έναντι του γερμανικού. Το εν λόγω fund κρύβεται πίσω από τη μεγάλη αύξηση του spread και σήμερα. Είναι γνωστό πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αγγλίας είναι πολύ αυστηρή σε τέτοια θέματα.

Bloomberg: Μη ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα- Παπακωνσταντίνου: Δεν χρειαζόμαστε στήριξη

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η Ελλάδα, λόγω των ανησυχιών για ττην κατάσταση της οικονομίας. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος στην τηλεόραση του Bloomberg "Αντιμέτωπη με τραγωδία η Ελλάδα;". Το διεθνές δίκτυο φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος επισημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί ένα «πακέτο στήριξης» από την Ε.Ε. όπως συνέβη στην περίπτωση της Ουγγαρίας. "Η μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι αρκετή για να ωθήσει τους μεγαλύτερους αγοραστές ομολόγων και άλλων προϊόντων σταθερού εισοδήματος να επενδύσουν στην Ελλάδα, εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να βάλει σε τάξη τα επιδεινούμενα δημόσια οικονομικά". Αυτό αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα η ηλεκτρονική σελίδα του πρακτορείου Bloomberg, σε άρθρο που υπογράφει ο Lukanyo Mnyanda.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Frankfurt-Trust Investment, η Smith & Williamson Investment Management και η Pictet Asset Management, οι οποίες διαχειρίζονται πάνω από 100 δις. δολάρια συνολικά, λένε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμες να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα, παρά τη μεγαλύτερη πτώση των διετών ομολόγων από το 1998. Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor's έθεσε το χρέος της χώρας υπό αναθεώρηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση πριν 2 ημέρες, ενώ χθες η Fitch Ratings μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε BBB+ από A-.

«Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική», επισημαίνει ο διαχειριστής κεφαλαίων Robin Marshall, που διαχειρίζεται περί τα 20 δις. δολάρια στη Smith & Williamson με έδρα το Λονδίνο. Ο διαχειριστής ρευστοποίησε τις θέσεις του σε ελληνικά ομόλογα στις αρχές του 2008.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επενδυτές ζητούν πολύ υψηλό ασφάλιστρο κινδύνο για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά bund. Σε ένα μήνα τα ελληνικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει κατά 2.3%, έχοντας τη χειρότερη απόδοση σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg και της European Federation of Financial Analysts Societies.

«Θα πρέπει να δούμε εις βάθος τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και τι είδους μέτρα θα πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση πριν αγοράσουμε», επισημαίνει ο Mickael Benhaim, επικεφαλής του τμήματος ομολόγων στην Pictet, με υπο διαχείριση κεφάλαια ύψους 60 δις. δολάρια. «Αυτό θα είναι το κλειδί για τις μελλοντικές υποβαθμίσεις», προσθέτει.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Pictet συστήνει overweight για τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, δηλώνει ότι «δεν είναι αρκετά γενναία για να αγοράσει μακροπρόθεσμο χρεός», σύμφωνα με τον κ. Benhaim.

Υπενθυμίζεται ότι δύο μέρες πριν η S&P  τόνισε ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να σκαρφαλώσει στο 125% του ΑΕΠ το 2010, το μεγαλύτερο μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. και να παραμείνει μεσοπρόθεσμα σε αυτά τα επίπεδα.

Παπακωνσταντίνου στο Bloomberg: Δεν χρειαζόμαστε στήριξη από Ε.Ε.- Αδιανόητη η χρεωκοπία

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί ένα «πακέτο στήριξης» από την Ε.Ε. όπως συνέβη στην περίπτωση της Ουγγαρία, προχώρησε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωσταντίνου μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

"Δε θα υπάρξει πακέτο στήριξης. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο," ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε τον κίνδυνο χρεοκοπίας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.