ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομόλογα και δημοσιονομικά στο επίκεντρο της εκδήλωσης των πιστοποιημένων αναλυτών

09:14 - 15 Δεκ 2009 | Επιχειρήσεις
Τα δημοσιονομικά και η πορεία των ελληνικών ομολόγων ήταν τα κυρίαρχα θέματα στην εκδήλωση της Ελληνικής Eνωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών Μετοχών και της Αγοράς που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα "η πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο". Τι μπορεί να περιμένουμε στο επόμενο διάστημα».

Αναλυτικά στο θέμα της πορείας των ελληνικών ομολόγων αναφέρθηκε ο Πέτρος Κουτσορίζος, Treasurer στην Proton Bank. Σημείωσε πως το υψηλό έλλειμμα αλλά και η έλλειψη αξιοπιστίας ανέβασε το spread και πως τώρα χρειάζεται έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μαζέψει το έλλειμμα. Τώρα πρέπει να φτιαχτούν όσα δεν φτιάχτηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εχουν προεξοφληθεί αρκετά αρνητικά, αλλά μπορεί να γίνουν τα πράγματα χειρότερα αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες και δε γίνουν αυτά που θέλουν οι αγορές» είπε ο κ.Κουτσορίζος. Αναφορικά με το αν υπάρχει κίνδυνος να μη γίνονται δεκτοί οι ελληνικοί τίτλοι στην ΕΚΤ είπε πως υπάρχει κίνδυνος αλλά δεν το πιστεύει πως τελικά θα γίνει γιατί θα υπάρξει ενδεχόμενο χρεοκοπίας χώρας και τραπεζών. Μπορεί όμως ανέφερε να δούμε το spread στις 300 μονάδες βάσης αν αλλάξει η όρεξη για ρίσκο.

Ο Παναγιώτης Δάντης, υπεύθυνος ξένων αγορών της Solidus σημείωσε το γεγονός ότι ο DAX και ο S&P 500 βρίσκονται στα υψηλά τους αλλά ο RSI 14 ημερών έχει αρνητικές αποκλίσεις, γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί σε υποχώρηση βραχυπρόθεσμα.

Τεχνική ανάλυση των bear markets έγινε από την Μαρία Κοτσοβού, η οποία ανέφερε πως για να βγούμε από τη φάση συσσώρευσης και να δούμε νέα άνοδο πρέπει τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε εταιρικό να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Πιο αναλυτικά για το κράτος ανέφερε πως πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών και σπάσιμο μονοπωλίων. Σε εταιρικό επίπεδο πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών, μείωση αποθεμάτων, αναπροσαρμογή δυναμικότητας και αποπληρωμή δανεισμού.

Το δελτίο τύπου της ΕΕΠΑΜΑ

Η Ελληνική Ένωση Πιστοποιημένων Αναλυτών Μετοχών και της Αγοράς πραγματοποίησε τη Δευτέρα στις 18.00 εκδήλωση στην Αίθουσα της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, Ομήρου 15, 3ος Οροφος, Αθήνα, με θέμα  «Η πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο. Τι μπορεί να περιμένουμε στο επόμενο διάστημα;»

Θερμό Χαιρετισμό απήθυναν εκπρόσωποι από τους θεσμικούς φορείς της αγοράς, περιλαμβανομένων του προέδρου της Ενωσης Χρηματιστηριακών Εταιριών (ΣΜΕΧΑ) Αλέξανδρου Μωραιτάκη, του προεδρου του ΣΕΔΥΚΑ κου Ηρακλή Ρούπα, και του προεδρου του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου(ΣΕΔ) κου Χαραλαμπου Εγγλέζου, ενώ παρέστησαν πλήθος διακεκριμένων πανεπιστημιακών, στελεχών της αγοράς και επιλεγμένων εκπροσώπων του τύπου.

Ο Ομιλητής Πέτρος Κουτσορρίζος, MBA, Treasurer, Proton Bank  ανέλυσε πού θα οδηγήσει το χρηματιστήριο η κρίση των Ελληνικών ομολόγων. Εκτίμησε πως «Ότι είδαμε τις προηγούμενες μέρες στις αγορές ομολόγων, το οποίο επηρεάζει την αγορά μετοχών, είναι αναστρέψιμο. Ότι βλέπουμε μπορεί να είναι ευκαιρία για επανεπένδυση, αλλά θα συνδέεται με διάθεση ανάληψης υψηλότερων κινδύνων απόότι ως τώρα συνηθίζονταν.Ενώ το ανέβασμα τωνπεριθωρίων και η πτώση τωνχρηματιστηρίων ήταν γρήγορη καιαπότομη, η αντιστροφή αυτού τουκλίματος θα είναι πιο δύσκολη και αργή υπόθεση». Το ζήτημα των ομολόγων, σχολίασε συνοπτικά και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοντογιάννης.

 Ο ομιλητής Πάνος Δάντης, CEFA, Global Markets, Solidus ανέλυσε την πορεία ξένων αγορών και εκτίμησε ότι υπάρχουν ενδείξεις που συνηγορούν προς τάσεις βραχυπρόθεσμης υποχώρησης, αν και η μεσοπρόθεσμη τάση διατηρείται ανοδική. Η ομιλήτρια Μαρία Κοτσοβού, ΜΒΑ έκανε διεξοδική τεχνική ανάλυση των bear markets και έδειξε τις βασικές παραμέτρους διάκρισης των τεχνικών αγορών καθώς και τις τακτικές αντιμετώπισής τους. Είτε η πτωτική τάση θεωρηθεί ότι διακρίνεται από 3 ή 4 φάσεις, ακολουθεί από φάση νευρικότητας πριν την αντιστροφή τάσης. Στον Χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης τόνισε ότι «όπως προβλέφτηκε προ έτους ότι το 2009 θα διακρίνεται από ανοδικές τάσεις έτσι και τώρα εκτιμάται ότι το 2010 θα διακρίνεται από με νευρικές υποχωρήσειςα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.