ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

'Μονιμοπoιείται' ρύθμιση για τις οφειλές επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία

09:11 - 18 Δεκ 2009 | Επιχειρήσεις
'Μονιμοποιείται' η ρύθμιση των οφειλών που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή η οποία έχει πιάσει... ιστορικό υψηλό τους τελευταίους μήνες, ωθεί το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας στο να θεσπίσει μια μόνιμου χαρακτήρα διαδικασία προκειμένου οι εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία με... ευκολίες πληρωμής. Η ρύθμιση που εξετάζεται θα είναι ευνοϊκότερη όσον αφορά στο ύψος της προκαταβολής που θα πρέπει να πληρώνει μια επιχείρηση για να ξεκινήσει η διαδικασία. Από την άλλη, θα είναι αυστηρότερη όσον αφορά στις διαδικασίες ελέγχου των επιχειρήσεων.

Η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει τα εξής: 

Δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους σε έως και 36 δόσεις

Κοινή διαδικασία για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία

Διαγραφή του 20% των προσαυξήσεων. Ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά διαγραφής σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής των οφειλών

Προκαταβολή της τάξεως του 7-8% επί της συνολικής οφειλής προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των δόσεων. Σήμερα, το ποσοστό στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει η νομοθεσία, διαμορφώνεται στο 10% και θεωρείται απαγορευτικό εν μέσω κρίσης.

Οι επιχειρήσεις που θα μπουν στη ρύθμιση θα εξασφαλίζουν ασφαλιστική ενημερότητα βραχείας διάρκειας. Θα ισχύει, σύμφωνα με τους προγραμματισμούς το πολύ για έναν ή δύο μήνες. Κι αυτό για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο επιχειρήσεων οι οποίες εντάσσονται στη ρύθμιση, εξασφαλίζουν την ενημερότητα και στη συνέχεια σταματούν να πληρώνουν.

Οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση, έρχονται σε μια περίοδο που η εισφοροδιαφυγή γνωρίζει μεγάλη έξαρση. Ειδικά στον ΟΑΕΕ στον οποίο ασφαλίζονται περίπου 850.000 Έλληνες, φτάνει στο 35% κάτι που σημαίνει ότι περίπου 250.000 μικρομεσαίες εταιρείες εισφοροδιαφεύγουν.

Θ. Τσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.