ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς γκρέμισμα 21 παράνομες βίλες στη Χαλκιδική

16:02 - 12 Φεβ 2010 | Επιχειρήσεις
Δεν θα διατηρηθούν οι 21 παράνομες βίλες που έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία «Σάνη» στη δασική και παραθαλάσσια περιοχή Σταυρονικήτα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, έκτασης 2.233 στρεμμάτων. Οι βίλες αυτές έπρεπε κανονικά να είχαν κατεδαφιστεί από το 2003.
Αυτό πιθανολογείται μετά τη σημερινή πρόταση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας του εισηγητή της υπόθεσης Δημήτρη Σκαλτσούνη. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκαλτσούνης πρότεινε να απορριφθούν όλες οι τριτανακοπές, με το επιχείρημα ότι  «η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημοσίων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφή τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, καθώς μάλιστα η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος ο οποίος θα δικαιολογούσε την μεταβολή του προορισμού του δάσους».

Ο εισηγητής πρόσθεσε ότι αν και η ανέγερση των κατοικιών  έγινε με παράνομες οικοδομικές άδειες, δεν αποδυναμώθηκε το δικαίωμα των ιδιοκτητών για οικιστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους, των οποίων η οικοδόμηση ουδέποτε ήταν επιτρεπτή αφού βρίσκονταν μέσα σε δάσος.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία «Σάνη» την περίοδο  1995 – 1998 κατασκεύασε βίλες και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών μέσα σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στην περιοχή Σταυρονικήτα. Τα ακίνητα στην συνέχεια, πωλήθηκαν σε τρίτους. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι την διετία 2003 – 2004 η  Ολομέλεια και το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου  με σειρά αποφάσεων  ακύρωσαν ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες που άναψαν το «πράσινο φως» για την ανέγερση των κατοικιών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι εκ μέρους της εταιρίας «Σάνη» τις υποθέσεις αυτές είχε χειριστεί ως δικηγόρος, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Προκ. Παυλόπουλος. Στην συνέχεια, όμως, λόγω του συνταγματικού ασυμβίβαστου, την υπεράσπιση ανέλαβε ο ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Επαμ. Σπηλιωτόπουλος. Τότε, ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες προσέφυγαν πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την τριτανακοπή των αποφάσεων, επιδιώκοντας να ανακόψουν (ανατρέψουν) το αποτέλεσμα των αρνητικών για αυτούς αποφάσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.