ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mε ελληνική σφραγίδα οι αλλαγές στο short selling στην Ε.Ε.

09:30 - 08 Μαρ 2010 | Επιχειρήσεις
Τη σημαία του να μπουν κανόνες στο short selling ύψωσε η Ελληνική Επιτροπή Κεφλαιαγοράς, με αλλεπάλληλες επιστολές, συνεχή παρουσία στα αρμόδια όργανα της Ευρώπης και την CESR (την ευρωπαϊκή επιτροπή κεφαλαιαγοράς). Κι απ' ό,τι φαίνεται μάλλον το κατάφερε να αφυπνίσει τις ευρωπαϊκές αγορές για τα κύματα των πωλήσεων από τους ύποπτους ξένους οίκους στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Με αιχμή το «ελληνικό πρόβλημα» και την εικόνα που παρουσιάζει το Χ.Α. από τις 14 Οκτωβρίου κι έπειτα, αποτέλεσμα της κακοδαιμονίας που διέπει την ελληνική οικονομία, η κατάσταση στην αγορά είχε ξεφύγει, όπως σχολιάζουν παράγοντες της Ε.Κ. στο «R».

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ακόμα ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι εξονυχιστικοί και άφησαν να εννοηθεί ότι αφορά την κρίσιμη περίοδο Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, όπου ήταν και η περίοδος που ο γενικός δείκτης καταβαραθρώθηκε από την περιοχή των 2.900 μονάδων, στα τάρταρα των 1.700 μονάδων μόλις μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Η εξέλιξη αυτή, και σε συνδυασμό με το ανηλέες σφυροκόπημα των ξένων οίκων απέναντι στα ελληνικά ομόλογα (έχοντας ως απώτερο στόχο να πληγεί το ευρώ) κινητοποίησε τη διοίκηση Γαβριηλίδη και ήδη ελήφθησαν οι πρώτες αποφάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προλαβαίνοντας μάλιστα την Κομισιόν, που εξετάζει την επιβολή νέων μέτρων στις ανοικτές πωλήσεις. Στα ευρωπαϊκά fora λοιπόν, Ελλάδα, Πορτογαλλία είχαν μία φωνή (για ευνόητους λόγους), προκειμένου να τεθούν περιορισμοί στο short selling και αποφασίστηκε η γνωστοποίηση των ανοιχτών πωλήσεων να αφορά στο σύνολο των μετοχών και όχι καθαρά των οικονομικών (δηλαδή των μετοχών των τραπεζών).

Επίσης αποφασίστηκε η γνωστοποίηση των αρχών να αφορά στο 0,20% από 0,25% των διακινούμενων μετοχών, αλλά η γνωστοποίηση στους επενδυτές να αφορά για ποσοστό από 0,50% και πάνω. Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές από την Κεφαλαιαγορά, είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκαθαρίζουν οι κανόνες του παιχνιδιού για όλη την Ευρώπη και μάλιστα με ελληνική πρωτοβουλία. Πάντως, σε έκτακτες περιπτώσεις η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποκτά το δικαίωμα να αναστείλει τις ανοικτές πωλήσεις.

Μαθαίνουμε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα από τον οίκο FTSE απέναντι στο Χ.Α. και στο αν θα τεθεί ζήτημα υποβάθμισής του, διότι πλέον ικανοποιήθηκε το κριτήριο του flagging (της επισήμανσης όταν σε μία μετοχή γίνεται short selling).

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 08 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.