ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παράθυρο» για γεωτρήσεις ξανά στον Πρίνο

09:37 - 09 Μαρ 2010 | Επιχειρήσεις
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν και πάλι γεωτρήσεις για κοιτάσματα πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου, έπειτα από συνάντηση που είχαν χθες το υπ. Περιβάλλοντος εκπρόσωποι της Ενεργειακής Αιγαίου και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στόχος της συνάντησης ήταν να γεφυρωθεί η διαφωνία που έχει προκύψει ανάμεσα στα δύο μέρη γύρω από τη δυνατότητα της Ενεργειακής Αιγαίου να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο στις περιοχές δυτικά της Θάσου, οι οποίες ελέγχονται σήμερα, κατά 70% από την καναδική εταιρεία Calfrac Well Services και 30% από τα ΕΛ.ΠΕ.

Σχετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου συμμετείχαν εκ μέρους των ΕΛΠΕ ο πρόεδρος Τάσος Γιαννίτσης και ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Κωστόπουλος και από την Ενεργειακή Αιγαίου οι Μαθιός Ρήγας και Ευστάθιος Τοπούζογλου.

Που «σκοντάφτουν» οι γεωτρήσεις

Αν και η Ενεργειακή Αιγαίου είχε έρθει σε συμφωνία με τους Καναδούς για την εξαγορά του μεριδίου τους, ωστόσο τα ΕΛΠΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους, καθώς βάσει της νομοθεσίας, έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας για την πραγματοποίηση της έρευνας, ως το διάδοχο σχήμα της ΔΕΠ-ΕΚΥ, η οποία εκπροσωπούσε παλαιότερα τα δικαιώματα του Δημοσίου στις ερευνητέες περιοχές. Σαν επιχείρημα για να μην επιτρέψουν την έρευνα, επικαλέστηκαν την έλλειψη, ακόμη και σήμερα, του δημόσιου φορέα, ο οποίος θα πρέπει να παρακολουθεί τις έρευνες και να πιστοποιεί τις δαπάνες, καθώς επίσης ότι λείπουν οι εγγυήσεις πως η Ενεργειακή Αιγαίου μπορεί να ανταποκριθεί στο οικονομικό βάρος της έρευνας.

Φως στο τούνελ

Σύμφωνα ωστόσο με τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Μανιάτη, επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την "παροχή των προβλεπόμενων οικονομικών διασφαλίσεων" ώστε να ολοκληρωθεί η εξαγορά του μεριδίου της Calfrac από την Ενεργειακή Αιγαίου και να προχωρήσει το ερευνητικό πρόγραμμα. Είχε προηγηθεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η προσκόμιση επιστολής από τράπεζα εκ μέρους της Ενεργειακής Αιγαίου, ότι έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση για την έρευνα.

Ημερήσια παραγωγή 5.000 βαρέλια

Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από τα τρία κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται η Ενεργειακή Αιγαίου έχει φτάσει στα 5.000 βαρέλια την ημέρα. Πρόσφατα η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόγραμμα γεωτρήσεων περίπου 80 εκατομμυρίων δολαρίων στα κοιτάσματα Βόρειου Πρίνου και Πεδίου "Ε". Η εταιρεία επιδιώκει την επέκτασή της και στα περιφερειακά κοιτάσματα της περιοχής, μέσω της εξαγοράς της Calfrac, η οποία αποτελεί το διάδοχο σχήμα της καναδικής Denison Mines, η οποία εκμεταλλευόταν μέχρι το 1998 τον Πρίνο.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:35 - 09 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.