ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζημιές 85,5 εκατ. ευρώ για την MIG το 2009

17:47 - 30 Μαρ 2010 | Επιχειρήσεις
Ζημιές 85,5 εκατ. ευρώ σημείωσε η Marfin Investment Group το 2009, ενώ το ποσό αυτό μειώνεται σε 71,5 εκατ. ευρώ χωρίς την έκτακτη φορολογία η οποία ανήλθε στα 13,9 εκατ. ευρώ.
Χωρίς τα αποτελέσματα της Olympic Air και την έκτακτη φορολογία τα καθαρά κέρδη του ομίλου Marfin Investment Group διαμορφώθηκαν στα 7,7 εκατ. ευρώ το 2009. Τα μικτά κέρδη του Ομίλου υπολογίζονται σε 604,4 εκατ. ευρώ αν εξαιρεθεί η Olympic Air σημειώνοντας αύξηση 9,1% έναντι του προηγούμενου έτους.

Η ζημία προέρχεται κυρίως από τις επενδύσεις και έξοδα έναρξης λειτουργίας της νέας Ολυμπιακής και θα καλυφθούν σε σημαντικό ποσοστό από την συμφωνία που έχει ανακοινωθεί. Με δεδομένη την Καθαρή Θέση (Net Asset Value) €3,5 δις, την ισχυρή κεφαλαιακή δομή που έχει ενισχυθεί περαιτέρω από την πρόσφατη έκδοση ομολογιακού δανείου €251,7 εκατ. φέρνοντας τη συνολική τρέχουσα ρευστότητα της Εταιρείας στα €641 εκατ., το Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση μετόχων την καταβολή τεκμαρτού μερίσματος €0,10 ανά μετοχή. Οι ενοποιημένες πωλήσεις έφθασαν τα €1.859,8 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 10,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Καθαρή Θέση (NAV) ήταν €3,5 δισ στο τέλος του 2009, φθάνοντας σε €4,55 ανά μετοχή και αντιπροσωπεύει μείωση κατά 17% από τον Δεκέμβριο 2008, η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αποτίμηση των εισηγμένων σε οργανωμένες αγορές επενδύσεων της.

Η Καθαρή Θέση, στηρίζεται σε σχετικά επιχειρηματικά σχέδια και αντανακλά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Τα επιχειρηματικά σχέδια επαναξιολογούνται σε τακτική βάση ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον. Μιά περαιτέρω επιδείνωση του μακροοικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ενδέχεται να έχει κάποια επίπτωση στην εύλογη αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο δημιουργώντας αβεβαιότητα για πιθανές μελλοντικές ζημιές από ενδεχόμενη απομείωση της αξίας των εταιρειών αυτών.

Παρά τις δυσχερείς συνθήκες τόσο περίοδο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, η MIG διαθέτει πολύ ισχυρή κεφαλαιακή δομή και σημαντική ρευστότητα. Τα καθαρά διαθέσιμα της μητρικής αντιπροσωπεύουν 5% της Καθαρής της Θέσης (NAV) υπογραμμίζοντας υγιή ρευστότητα η οποία ανήλθε σε €486 εκατ στο τέλος του έτους και μετά την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου διαμορφώνεται σε €641 εκατ. Συνεπώς η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση ώστε να αντιμετωπίσει την τρέχουσα οικονομική κρίση το 2010 και να αξιοποιήσει όποιες ευκαιρίες, προκύψουν. Επιπλέον, η MIG διαφοροποιείται από το εγχώριο περιβάλλον στο οποίο είναι όλο και δυσκολότερη η διατήρηση ρευστότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.