• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Με ρυθμό «πολυβόλου» οι αιτήσεις αγροτών για φ/β !

08:29 - 12 Ιουλ 2010 | Επιχειρήσεις
Εκατοντάδες αιτήσεις από αγρότες που ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν φωτοβολταικά πάνελς στα χωράφια τους, κατατέθηκαν στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ξεκίνησε η περίοδος υποβολής των σχετικών φακέλων. Χάρη στη δυνατότητα που τους δίνει ο νέος νόμος των ΑΠΕ να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά σε αγροτική γη, από τις 5 Ιουλίου οπότε και οι Ενώσεις άρχισαν να δέχονται αιτήματα, έχουν υποβληθεί πάνω από 300 φάκελοι (40 την ημέρα) και έπεται συνέχεια...

Εδώ και ενάμισι μήνα, και έπειτα από αίτημα αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες κατάφεραν στον νόμο για τις ΑΠΕ, να εξασφαλίσουν ότι μπορούν κατ΄ εξαίρεση να υποβάλουν αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους, οι οποίες μάλιστα θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, αφενός γιατί μια τέτοια επένδυση για την οποία απαιτείται ελάχιστη έκταση 4 στρεμμάτων, ενισχύει σημαντικά το συνεχώς μειούμενο αγροτικό εισόδημα, αφετέρου γιατί οι τράπεζες εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικες στη χρηματοδότησή της. Το κόστος για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 100 ΚW υπολογίζεται μεταξύ 280.000 και 305.000 ευρώ, και για παράδειγμα η ΑΤΕ Leasing καλύπτει το 75% της επένδυσης.

Με την καθοδήγηση των Συνεταιρισμών

Πρακτικά, ο κατ΄ επάγγελμα αγρότης που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο χώρο, μπορεί να απευθύνεται στην Ένωσή του και να προωθήσει μέσω αυτής την επένδυσή του. Και δεδομένου ότι οι Ενώσεις έχουν και τη διαχείριση του ΟΣΔΕ (ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου επιδοτήσεων), δηλαδή του συστήματος ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, έχουν άμεση γνώση για το ποιος είναι επαγγελματίας αγρότης και ποιο αγροτεμάχιο πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Επιπλέον με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και των κατά τόπους Ενώσεων, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιλογή των προμηθευτών του τεχνικού εξοπλισμού με τις οποίες θα υπογραφούν προγραμματικές συμφωνίες για την επίτευξη καλύτερων τιμών.

Εντός εβδομάδας οι δύο αποφάσεις

Επισήμως πάντως μέχρι σήμερα, παρά το τρίμηνο που έχουν οι αγρότες στη διάθεσή τους για να υποβάλλουν αποκλειστικά και κατ΄εξαίρεση τις αιτήσεις τους, η διαδικασία δεν έχει ανοίξει, καθώς εκκρεμούν η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη για τις διαδικασίες αδειοδότησης, και η δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή, για το ποιος θεωρείται επαγγελματίας αγρότης. Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει ότι το εισόδημα από πώληση ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ δεν προσμετράται στο αγροτικό. Και οι δύο εκκρεμότητες (εγκύκλιος και ΦΕΚ της απόφασης) αναμένεται να λυθούν εντός εβδομάδας.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:56 - 12 Ιουλ 2010
Penna Reporter Mamamia CityWoman