ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτέλους μία θετική έκθεση για ελληνική εταιρεία

17:22 - 01 Σεπ 2010 | Επιχειρήσεις
Μετά από μία «βροχή» αρνητικών εκθέσεων για τις προοπτικές του ελληνικού επιχειρηματικού κλάδου, η HSBC έρχεται να ξεχωρίσει τον όμιλο Μυτιληναίου επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές βάσεις που τεθήκαν με τις δύο συμφωνίες – κλειδιά που επέτυχε ο όμιλος.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ENEL για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Endesa Hellas, καθώς και η συμφωνία με τη ΔΕΗ για τη προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στην Αλουμίνιον, είναι οι δύο σημαντικότεροι λόγοι για την άρση των μακροπρόθεσμων ανησυχιών σχετικά με την πορεία του ομίλου, σύμφωνα με την HSBC. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο οίκος αναμένει τριπλασιασμό των κερδών το 2010 για τον όμιλο, αφού, πλήν της έκτακτης εισφοράς, τα τοποθετεί στα 73,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, δε διστάζει να την τοποθετήσει, μαζί με τη ΜΕΤΚΑ, ανάμεσα στις καλύτερες εταιρείες στον κόσμο, οι οποίες εν μέσω κρίσης καταφέρνουν να σημειώνουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η σύσταση του ομίλου διατηρείται για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, ενώ αυξάνεται η τιμή στόχος στα 7 ευρώ, από 6,5 ευρώ προηγουμένως, με δυνητική επιστροφή κεφαλαίου 67%.

Εξαιρετικά θετική κρίνει και τη συνεργασία του Μυτιληναίου με την Motor Oil, η HSBC, καθώς η έναρξη της λειτουργίας της εταιρείας «M & M GAS Co S.A.» βοηθά αφενός στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και αφετέρου θωρακίζει τις δύο εταιρείες από τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τη ΜΕΤΚΑ, η HSBC χαρακτηρίζει εξαιρετικά τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν, θεωρώντας ότι το 2010 η κερδοφορία θα διαμορφωθεί στα 59 εκατ. ευρώ, και το 2011 η κερδοφορία θα ανέλθει σε ιστορικά υψηλά για την εταιρεία, ήτοι στα 84 εκατ. ευρώ. Τα προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσει λόγω της ύφεσης στην ελληνική οικονομία θα αντιμετωπιστούν, καθώς οι λογιστικές της καταστάσεις εμφανίζονται «υγιείς».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.