ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όργιο ... τραπεζικών φημών - Επανέρχονται "ξεχασμένα" σενάρια

01:30 - 23 Φεβ 2011 | Επιχειρήσεις
(upd 2) Φήμες έχουν κατακλείσει της αγορά για μία ακόμα φορά για τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των τραπεζιτών. Τα περιθώρια από ότι δείχνουν στενεύουν με τις πιέσεις να αυξάνονται. Όλες οι πλευρές έχουν στρέψει τα βλέμματα τους στις ελληνικές τράπεζες και το πως θα διαμορφωθούν οι κινήσεις στην σκακιέρα της ελληνικής αγοράς. Τα "ζευγάρια" πολλά και οι συνδυασμοί ακόμη περισσότεροι. Μετά το sell off των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, η αγορά εμφανίζεται σαν κάτι να προσδοκά ...

Από χτες, το "R" σημείωνε ότι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η Eurobank θα κληθεί να πάρει θέση στα τεκταινόμενα στο τραπεζικό σύστημα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurobank έχοντας υπ’ όψιν την προσφορά της Εθνικής για την Alpha εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής της. Στο παιχνίδι όμως φαίνεται να μπαίνει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ δεν λείπουν και τα σενάρια που θέλουν ξένη τράπεζα να μπαίνει στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις τόσο της ΕΤΕ, όσο και της Alpha βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις, τόσο για να αποτιμήσουν τα δεδομένα, όσο και για να προγραμματίσουν την επόμενη στρατηγική τους.

Μοχλός πίεσης σε όλο αυτό το σκηνικό είναι τα επικείμενα stress tests, τα οποία θα γίνουν με αυστηρότερα κριτήρια και είναι αμφίβολο αν στις νέες εξετάσεις, οι τράπεζες θα περάσουν όλες τη βάση....Η Τράπεζα της Ελλάδος το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τον καθένα και για το σκοπό αυτό δρα προληπτικά. Επειδή θα ήταν κακό για όλο το πιστωτικό σύστημα το να αποτύχει μια τράπεζα στα ανοιξιάτικα «τεστ αντοχής», προκαλώντας ένα ντόμινο αντιδράσεων, η εποπτεύουσα αρχή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μεμονωμένα σε κάθε τράπεζα που χρήζει βελτίωσης της ποιότητας των κεφαλαίων της.

Όπως χαρακτηρηστικά επισημαίνει  η Wall Street Journal,  «το παχνίδι δεν έχει λήξει» και μπορεί με μια βελτιωμένη πρόταση, να ξαναγίνουν επαφές. «Ελπίζουμε ότι οι δύο τράπεζες θα κάνουν το σωστό» ισχυρίζεται το blog της αμερικανικής εφημερίδας και επισημαίνει ότι θα μπορούσε η Εθνική να βελτιώσει την πρότασή της ή να κάνει δημόσια προσφορά, αλλά «εγωιστικά» φοβάται μια νέα απόρριψη . Αντίστοιχα η Αlpha «ναρκισσιστικά» δηλώνει ότι οι αγορές δεν αποτιμούν σωστά τη «γοητεία της». Η ουσία είναι ότι ένα από τα αγκάθια που προκύπτουν είναι οι θέσεις σε κρατικά ομόλογα. Η Εθνική έχει συμμετάσχει στο ελληνικό χρέος κατά 20 δισ ευρώ, ενώ η Alpha μόνο κατά το ένα τέταρτο. Ομως από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στοιχεία του ενεργητικού της Αlpha Bank, που κινδυνεύουν από απομείωση αξίας στην προοπτική μιας χρεοκοπίας, που μπορεί να επιφέρει haircut 60% στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της και επιχειρηματικών δανείων, έναντι 30% haircut στα ομόλογα της Εθνικής, σύμφωνα πάντα με το blog της Wall Street Journal, με τον ενδεικτικό τίτλο « The big fat greek bank wedding that hasn't happened, yet».

Νέα βελτιωμένη πρόταση από την ΕΤΕ στην Alpha «βλέπει» να «καταφθάνει» η Nomura. Όπως αναφέρει σε σημερινή της έκθεση, εν μέσω πιέσεων τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την κεντρική τράπεζα η Alpha θα μπορούσε να να εξετάσει τις διάφορες πιθανές λύσεις για τη συγχώνευση.

Εξάλλου, η Alpha Bank παραμένει κορυφαία επιλογή του οίκου, ενώ η πρόταση της ΕΤΕ στηρίζει αυτή την επενδυτική επιλογή, καθώς σύμφωνα με τη Nomura, η συγχώνευση αυτή θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» σημαντική αξία και να αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω ενοποίηση του κλάδου. Ο οίκος διατηρεί σύσταση «buy» για τη μετοχή της Alpha και παράλληλα παραμένει «bullish» για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.Ελληνες αναλυτές και τραπεζίτες εκτιμούν ότι ίσως τηρηθεί στάση αναμονής μέχρι τις 25 Μαρτίου όπου στη Σύνοδο Κορυφής θα αποφασισθεί ενιαία λύση για την αντιμετώπιση του χρέους της ευρωζώνης.
Σ.Κ.Χ.
Τελευταία τροποποίηση στις 19:50 - 23 Φεβ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.