ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διεθνής ευφορία και οι φήμες για deals ευνοούν το Χ.Α. – Ξαφνικά αγοραστές οι ξένοι!

01:08 - 22 Μαρ 2011 | Επιχειρήσεις
Η διεθνής ευφορία και οι φήμες για deals ευνοούν το Χ.Α. – Ξαφνικά αγοραστές οι ξένοι!
Με το spread να υποχωρεί στα επίπεδα των 900 μονάδων βάσης από τις 970, περίπου δέκα μέρες μετά τις αποφάσεις της Ε.Ε. ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους, οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι αρχίζουν να «ανακαλύπτουν» και πάλι την ελληνική αγορά.
Eπιπρόσθετα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι «ανοιχτοί» λογαριασμοί σε Εθνική και Alpha, μετά την πληροφορία ότι η τελευταία έκανε αντιπρόταση στην πρώτη να βελτιώσει την προσφορά της, χωρίς ακόμα να πάρει απάντηση και σε συνδυασμό με το ποσοστό 5% που κατέχει η Morgan Stanley στην Alpha, αναγκάζει πολλούς επαγγελματίες της αγοράς να τελούν εν αναμονή εξελίξεων. Επιπρόσθετα, νέες φήμες για deal σε Πειραιώς και Marfin Popular, λόγω της κοντινής απόστασης που χωρίζει τις κεφαλαιοποιήσεις τους, κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ, διατηρεί το ενδιαφέρον στην αγορά αμείωτο. Διεργασίες όμως,δεν φαίνεται να υπάρχουν μόνο στις τράπεζες. Σήμερα, συνεδριάζει η διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να θέσει τον κατάλογο των προς πώληση ασημικών, ενώ ήδη φήμες κάνουν το γύρο της αγοράς ότι μετά εξασφάλιση κεφαλαίων της Deutsche Telecom από την πώληση της Τ-Mobile θα κινηθεί για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού στον ΟΤΕ. Η γαλλική Societe Generale προτείνει στους πελάτες της να ξεκινήσουν θέσεις "long" στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρόλο, που όπως αναφέρει, η λήξη της κρίσης χρέους είναι ακόμη μακρυά. Θετικά κρίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα στην τελευταία σύνοδο κορυφής πέτυχε μείωση επιτοκίου κατά 1%, αφήνοντας ένα "παράθυρο" ανοιχτό ότι τα χειρότερα μάλλον πέρασαν. Η γαλλική τράπεζα θεωρεί ότι αυτή που επωφελήθηκε περισσότερο από τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ήταν η Ελλάδα, αν και δε δόθηκε κάποια συνολική λύση - απάντηση στο πρόβλημα χρέους. Μάλιστα, το γεγονός ότι αναπτερώθηκε το ηθικό των αγορών για την Ελλάδα, μπορεί να σημάνει ότι ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται «κοντά στον πάτο». Σε χθεσινή της έκθεση, η Goldman Sachs εστιάζει στον τραπεζικό κλάδο, θεωρώντας ότι τα αποτελέσματα των Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς θα συνεχίζουν να επηρεάζονται και το 2011 τόσο από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας όσο και από την αύξηση του κόστους δανεισμού. Η ποιότητα του ενεργητικού, το ύψος των καταθέσεων και οι απώλειες στις συναλλαγές, συνεχίζουν να επισκιάζουν το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο μέσα στο 2011.

Σύμφωνα με την Guardian Trust, «η κίνηση της περασμένης εβδομάδας (σ.σ. αλλά και χθες) έδειξε ότι η αντίσταση των 1.620 μονάδων δεν ήταν ισχυρή και, πλέον, ως σημείο αντίστασης προς τα πάνω έχουμε τις 1.750 - 1.800 μονάδες και στήριξης προς τα κάτω στις 1.520 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών (σε τεμάχια) την περασμένη Δευτέρα ήταν ασυνήθιστα μεγάλος, αλλά τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες μειώθηκε και υποχώρησε τελικά κάτω από τον Κινητό Μέσο Όρο των τελευταίων 30 ημερών, που είναι τα 24 εκατ. τεμάχια.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:14 - 22 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.