ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Π. Καλλίρης (ΟΕΕ): «Αναχρονιστικό το μέτρο της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών»

21:08 - 23 Μαρ 2011 | Επιχειρήσεις
Αναχρονιστικό μέτρο χαρακτήρισε την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών από επιχειρήσεις στις εφημερίδες ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Πελοπίδας Καλλίρης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Καλλίρης δήλωσε: «Η υποχρεωτική δημοσίευση ισολογισμών από επιχειρήσεις σε εφημερίδες αποτελεί, εν έτη 201, το πλέον αναχρονιστικό μέτρο, και ταυτόχρονα τις επιβαρύνει σημαντικά, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους.

Ουδείς αντιλέγει ότι η διαφάνεια στην εταιρική διακυβέρνηση είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα την περίοδο, που διανύουμε. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να δημοσιεύουν τις οικονομικές τους καταστάσεις προς ενημέρωση των επενδυτών, των μετόχων και της κοινής γνώμης. Δεν βλέπω, όμως, το λόγο γιατί η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται μέσω των έντυπων μέσων, με το κόστος που συνεπάγεται.

Στην εποχή του διαδικτύου και της “Διαύγειας”, υποχρεώσεις όπως αυτή δεν αντέχουν σε καμία κριτική. Οι ισολογισμοί και οι κάθε είδους καταστάσεις μπορούν να αναρτώνται είτε στον ιστότοπο του εθνικού τυπογραφείου, είτε σε έναν ιστότοπο με αποκλειστικό περιεχόμενο την ανάρτηση αυτών των στοιχείων.

Η κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας, που έχει επηρεάσει όλο το φάσμα της αγοράς, απαιτεί αποφάσεις στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών, οι οποίες θα ελαφρύνουν το γραφειοκρατικό κόστος των επιχειρήσεων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.