ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η καρδιά του Χ.Α. χτυπά στη Νέα Υόρκη

23:33 - 29 Μαϊ 2011 | Επιχειρήσεις
Ένα από τα κρισιμότερα roadshows των τελευταίων ετών που αφορά στην άποψη των ξένων διαχειριστών για την Ελλάδα, το Χρηματιστήριο και την οικονομία πρόκειται να λάβει στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας στη Νέα Υόρκη. Το roadshow της Νέας Υόρκης, που πέρσι δεν έγινε λόγω της αδυναμίας εύρεσης χορηγών, εξαιτίας της κρίσης, φέτος πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία. Το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε χαμηλά, που απαντώνται στονΜάρτιο του... 1997, δηλαδή πίσω και από τη χρονιά της υποτίμησης, τότε που κλείδωσε η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής.
Οι μετοχές, στην καλύτερη περίπτωση διαπραγματεύονται σε χαμηλά επτά κι οχτώ ετών, στη χειρότερη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Στην τελευταία περίπτωση, συναντά κανείς μετοχές του 20άρη και βεβαίως τράπεζες. Η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, αφού η καταβολή της πέμπτης δόσης <<παίζεται>> και οι δανειστές απειλούν συστηματικά για τη μη καταβολή της. Η πολιτική αβεβαιότητα απλώνεται σαν την ομίχλη στο χρηματιστηριακό ταμπλό και η διοίκηση του Χ.Α. προχωρά σε νεες αλλαγές περί του Κανονισμού Λειτουργίας. Μέσα σε όλ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και νέα, όπως η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και οι αυξήσεις κεφαλαίου, όπως η προωθούμενη αύξηση της Alpha.

Στη λίστα των εταιρειών που πρόκειται να συμμετάσχουν στο ταξίδι για τη Νέα Υόρκη περιλαμβάνονται δεκαεπτά εισηγμένες. Μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Εθνική, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα από τα αναμενόμενα στο πρώτο 3μηνο. Οι ξένοι εκτιμάται ότι θα ασχοληθούν σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της συμμετοχής στη Finansbank. Επίσης, στην ίδια κατηγορία καλύτερων από τα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνεται η Alpha. Οι ξένοι αναμένεται να ασχοληθούν με την προοπτική της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει έως τρία δισ. ευρώ, όσο είναι το νυν κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο, όπως αναφέρεται, άλλωστε, στην ημερήσια διάταξη της συνέλευσης. Το παρόν θα δώσει και η Κύπρου, η οποία έχει σημαντική έκθεση στην προβληματική ελληνική αγορά, αλλά και η ΑΤΕ, που, επίσης, έχει μπροστά της αύξηση κεφαλαίου, αλλά και αναδιάρθρωση, που σημαίνει ότι θέλει τις αγορές με το μέρος της. Επίσης, θα συμμετάσχουν η ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, Iντραλότ, Μυτιληναίος, Eurobank, Πειραιώς, Μarfin Popular, Coca Cola, OΠΑΠ, Folli Follie, Frigoglass και Ελλάκτωρ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγμένες που πρόκειται να συμμετάσχουν έχουν κλείσει 348 ραντεβού με 79 fund managers από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σπίτια του κόσμου. Στελέχη των εισηγμένων που πρόκειται να εκπροσωπήσουν τις εταιρείες τους στην εκδήλωση δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το κλίμα που πρόκειται να συναντήσουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες από άλλα πρόσφατα roadshows κατά τα οποία οι ξένοι ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για την ελληνική οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.