ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βομβαρδισμένο τοπίο οι αποτιμήσεις, παρά τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα

01:13 - 31 Μαϊ 2011 | Επιχειρήσεις
Ούτε οι εκτιμήσεις για καλύτερα αποτελέσματα των εισηγμένων - εκτιμήσεις- στιο πρώτο τρίμηνο είναι αρκετές να συμβάλουν στην αλλαγή της τάσης. Το αντίθετο μάλιστα, το Χ.Α. βουλιάζει από χαμηλά σε χαμηλά και οι αποτιμήσεις των περισσότερων μετοχών θυμίζουν κάτι από βομβαρδισμένο τοπίο.
Ήδη στο εξωτερικό πωλούνται ομόλογα ελληνικών τραπεζών με απόδοση 20%, που σημαίνει ότι οι ξένοι δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στην αγορά, στις ελληνικές μετοχές και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τέτοιου είδους πιέσεις λαμβάνουν χώρα σε τόσο χμηλά επίπεδα τιμών, που σημαίνει ότι ουδείς ενδιαφέρεται και πως οι ξένοι πουλάνε και φεύγουν. Οι πληροφορίες και οι φήμες για τον τρόπο λύσης του ελληνικού προβλήματος αναφέρονται, πλέον, μόνο σε ευρωπαίους αξιωματούχους, διότι οι Έλληνες απέχουν, τουλάχιστον των δηλώσεων.


Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Guardian Trust κ. Β. Σωτηρόπουλος αναφέρει ότι, «η αγορά βρίσκεται ουσιαστικά σε ελεύθερη πτώση και δεν διαφαίνεται κάποιου τύπου αντίδραση. Οι πραγματικοί επενδυτές έχουν πλέον εγκαταλείψει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς είτε έχουν εγκλωβιστεί σε μετοχές που αγόρασαν σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις σημερινές και περιμένουν το… θαύμα, είτε έχουν επιλέξει πλήρη αποχή. Η ελληνική αγορά κινείται, πλέον, μόνο από τους πολύ βραχυχρόνιους παίκτες, οι οποίοι αντιδρούν άμεσα και ποντάρουν και κέρδη της στιγμής.  Η στήριξη της αγοράς είναι, πλέον, απροσδιόριστη, ενώ η πρώτη προς τα πάνω αντίσταση βρίσκεται στις 1.450 μονάδες». Σύμφωνα με τον ίδιο, «την περασμένη εβδομάδα βασική είδηση χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος ήταν η δημόσια πρόταση της Credit Agricole για την αγορά των υπολοίπων μετοχών της Εμπορικής τράπεζας προς 1,76 ευρώ. Πρόθεση των Γάλλων είναι να συγκεντρώσουν το 95% του συνόλου των μετοχών -ήδη κατέχουν το 90%- και να βγάλουν την Εμπορική από το ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.

 
Στο μεταξύ συνεχίστηκε η ροή της δημοσίευσης ισολογισμών των εισηγμένων εταιριών για το Α΄ τρίμηνο του 2011. Η Εθνική τράπεζα κατέγραψε κέρδη 157 εκατ. ευρώ (+37%), η Alpha Bank είχε μείωση κερδών 80%, ο ΟΠΑΠ υποχώρηση κερδών 13%, η ΔΕΗ μειωμένα κέρδη κατά 64%, η τράπεζα Κύπρου λιγότερα κέρδη κατά 13%, η Marfin -50%, η Πειραιώς -73%, η Αγροτική ζημίες, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ζημίες. Μόνες εξαιρέσεις η Motoroil που πενταπλασίασε τα κέρδη της και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης που κατέγραψε κέρδη 2,35 εκατ. ευρώ. Γενικότερα, το πρώτο τρίμηνο παρουσιάζει μέχρι στιγμής μείωση των καθαρών κερδών τις τάξης του -27% (πηγή Bloomberg), ενώ εν γένει τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα (όπου υπάρχουν δημοσιοποιημένες προβλέψεις αναλυτών). Οι θετικές εξαιρέσεις είναι ο κλάδος των πετρελαίων (Motoroil), της τεχνολογίας (Πλαίσιο) και τις λιανικής (Folli Follie)».


Καταιγιστικές χθες ήταν οι εντολές πωλήσεων στην Alpha, που υποχώρησε πάνω από 9%, στα 2,91 ευρώ και όγκο 3,7 εκατ. τεμαχίων. Η μετοχή έκλεισε στα χαμηλά 16 ετών, δηλαδή στον Ιούλιο του... 1995! Η Eurobank Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η αγορά προεξοφλεί ότι αυτό θα γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Κλείσιμο σε ιστορικά χαμηλά για την Eurobank, στα 2,87 ευρώ και απώλειες 6,21%. Ιστορικά χαμηλά και για την Marfin Popular, στα 0,61 ευρώ και πτώση 4,69%. Επιστροφή στις 27/3/1997 για την Πειραιώς, στα 0,96 ευρώ και νέα χαμηλά φέτος για την Εθνική, στα 4,43 ευρώ. Η πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία δεν αφήνουν περιθώρια στην επενδυτική κοινότητα, σχολιάζουν χρηματιστές. Δεν αποκλείουν η αγορά να δει επίπεδα τα οποία έχει να δεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, δηλαδή να βρεθεί ο δείκτης; 20 χρόνια πίσω. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για την αξιολόγηση της τρόικας και για το κλίμα χρεοκοπίας αν δεν πάρει η Ελλάδα την πέμπτη δόση ύψους 12 δισ. ευρώ. Μεγάλες, επίσης, ήταν οι απώλειες για την Ιντραλότ και την Ιντρακόμ λόγω δικαστικών εμπλοκών στην υπόθεση των τερματικών του ΟΠΑΠ.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.