ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντολές αγορών αν…

01:24 - 19 Ιουλ 2011 | Επιχειρήσεις
Εντολές αγορών αν…
Κερδίζει έδαφος το ευρωομολόγο. Αναζητείται λύση επειγόντως για την Ελλάδα. Περιμένουν οι επενδυτές.
Σήμα από Βρυξέλλες περιμένουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια προκειμένου να παίξουν το στοίχημα επιστροφής στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Hedge funds αποτιμούν τις ελληνικές μετοχές σε επίπεδα που ξεπερνούν τα 15 χρόνια, γεγονός το οποίο αποτελεί μαγνήτη για τους επενδυτικούς οίκους. Όλα θα ήταν πιο εύκολα όμως, αν υπήρχε συντονισμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από τη στιγμή που τα ασφάλιστρα κινδύνου άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώζώνης, δηλαδή στη Γαλλία (ρεκόρ χθες) και στη Γερμανία (στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008), τότε όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή βουτιά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Υπάρχει η εντύπωση, όπως όλα δείχνουν, ότι η Ευρώπη «καίγεται» πιο πολύ από την ελληνική πλευρά για την εξεύρεση λύσης. Ή καλύτερα, οι πιέσεις προς την Ευρώπη πλέον είναι εντονότατες προκειμένου να βρεθεί λύση, ανεβάζοντας spreads και CDS. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Σύνοδος Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, αλλά και η τηλεφωνική συνδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη, που θα καθορίσει την ατζέντα της επόμενης μέρας είναι από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις ιστορικά από τη σύσταση της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την αγορά το ευτυχέστερο σενάριο θα ήταν είτε το ευρω/ομόλογο, είτε η επαναγορά ελληνικού χρέους μέσω του Μηχανισμού Στήριξης. Ο,τιδήποτε άλλο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε χθες ότι δεν θα κάνει δεκτά τα ομόλογα χώρας που έχει χρεοκοπήσει, έστω κι αν η λέξη χρεοκοπία έχει μπροστά της έναν επιθετικό προσδιορισμό, όπως το επιλεκτική.

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, υπεύθυνος ανάλυσης της Guardian Trust σχολιάζει πως, «η βόμβα στην Ευρώπη είναι το πρόβλημα της εξάπλωσης του φόβου για πιθανή χρεοκοπία και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, εκτός των τριών που είναι ήδη υπό καθεστώς διάσωσης. Και αυτές που κινδυνεύουν είναι χώρες με μεγάλη οικονομική βαρύτητα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που η διάσωση τους από τους υπολοίπους είναι μάλλον αδύνατη. Καλούνται λοιπόν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να καταλήξουν το συντομότερο σε ένα πειστικό σχέδιο διάσωσης πρώτα της Ελλάδας και εν συνεχεία των υπολοίπων χωρών που κινδυνεύουν, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωζώνη. Αν δεν συμβεί αυτό θα συμβούν δύο πράγματα: Πρώτον το ΔΝΤ διακόπτει την συμμετοχή του στην διάσωση της Ελλάδας και γίνεται αρνητικό σε οποιαδήποτε άλλη χώρα χρειασθεί βοήθεια και δεύτερον, οι απανταχού κερδοσκόποι θα χτυπούν κατά βούληση όποια χώρα επιθυμούν, θα αποκομίζουν σημαντικά κέρδη και οι λαοί θα υποφέρουν από νέα μέτρα λιτότητας που οι Κυβερνήσεις θα αναγκάζονται να εφαρμόσουν. Τελευταίο παράδειγμα τις προηγούμενες ημέρες η επίθεση στην Ιταλία και ότι επακολούθησε».

Μέσα στη γενική μετριότητα, την απαισιοδοξία και το στραβό διεθνώς κλίμα, το Χ.Α. υποχώρησε για ενδέκατη συνεχόμενη συνεδρίαση. Αν οι απώλειες στο Χ.Α. συγκρατήθηκαν χθες έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα stress tests δεν ήταν απογοητευτικά για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με το report της Merit ΑΧΕΠΕΥ, «επιτυχημένα σε πρώτη ανάγνωση μπορούν να χαρακτηριστούν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες αφού με βάση το δυσμενές σενάριο και συμπεριλαμβάνοντας τις πρόσφατες και τις επικείμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις για το 2011 όλες οι τράπεζες περνούν το όριο του 5% για το Core Tier 1. Αντίθετα, δημιουργεί ανησυχίες το γεγονός ότι οι παραδοχές αν και πιο αυστηρές από αυτές των περσινών tests δεν περιλαμβάνουν πρόβλεψη για την επικείμενη λύση διευθέτησης του ελληνικού χρέους που βρίσκεται πλέον όλο και πιο κοντά. Στο δυσμενές σενάριο, με τα νέα κεφάλαια να συμπεριλαμβάνονται, και οι 8 ελληνοκυπριακές τράπεζες πέρασαν τα tests, άλλες με σημαντικό κεφαλαιακό πλεόνασμα, άλλες με μικρότερο. Η σύγκριση αυτών των αποτελεσμάτων με εκείνα χωρίς τα νέα κεφάλαια αποδεικνύει τη σημαντικότητα των κεφαλαιακών ενισχύσεων στις οποίες προέβησαν πρόσφατα ή σχεδιάζουν να κάνουν αφού με βάση τα αρχικά αποτελέσματα 2 τράπεζες δεν περνούν το όριο (Αγροτική, Eurobank) ενώ οι υπόλοιπες δεν απομακρύνονται πολύ από το όριο του 5%». Σύμφωνα με την ΑΧΕΠΕΥ, «ιδιαίτερα επιτυχημένα μπορούν να κριθούν τα tests για την Εθνική Τράπεζα και την Αlpha Bank, που αποδεικνύει ότι μια συγχώνευση μεταξύ των δυο ομίλων πιθανότατα θα δημιουργούσε ένα πολύ ισχυρό όμιλο, ίσως τον ισχυρότερο μεταξύ των πιθανών συνδυασμών των αμιγώς ελληνικών τραπεζών».

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 10:22 - 19 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.