ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι προσδοκίες της αγοράς από τη Σύνοδο Κορυφής

02:15 - 21 Ιουλ 2011 | Επιχειρήσεις
Η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στη σημερινή σύνοδο Κορυφής, ίσως από τις πιο κρίσιμες από… συστάσεως Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού απειλείται η συνοχή της.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Σ. Μελαχροινός, αναλυτής της Solidus Χρηματιστηριακή, η ανησυχία των αγορών έχει πλέον ξεφύγει από τα όρια της Ελλάδος και ασκούνται πλέον πιέσεις για την άμεση εξεύρεση συνολικής λύσης στο πρόβλημα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Τα βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην Σύνοδο Κορυφής. Η ανασφάλεια των αγορών εντείνεται λόγω του ιταλικού χρέους που κυμαίνεται στο 120% του ΑΕΠ της Ιταλίας. Ο κ. Μελαχροινός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το χρέος της Ιταλίας αποτελεί το 24% του συνολικού χρέους της Ευρωζώνης, την ώρα που η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αποτελούν και οι τρεις το 8%, ενώ άλλο 8% του συνολικού χρέους αφορά αυτό της Ισπανίας. Υπό τους φόβους ότι οποιαδήποτε λύση δοθεί μπορεί να έχει επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, οι αποτιμήσεις οδηγούνται χαμηλότερα, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο -ήδη η Alpha Bank ανακοίνωσε την πρόθεση της- οι οποίες θα είναι εις βάρος των παλαιών μετόχων. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι οι πιο καθοριστικές για το μέλλον της ευρωζώνης.

Τα βλέμματα έχουν στραφεί πλέον σχεδόν αποκλειστικά στην σύνοδο κορυφής, θεωρεί ο κ. Εμ. Χατζηδάκης υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος Χρηματιστηριακή, καθώς η πιστωτική ανησυχία έχει επεκταθεί σε Ιταλία και Ισπανία θέτοντας ένα πολύ δυνατότερο επιχείρημα άμεσης λύσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτός από την αύξηση του κόστους δανεισμού έχουν να αντιμετωπίσουν και τον χρόνο καθώς έως το τέλος Αυγούστου μόνο η Ιταλία έχει εκδόσεις ομολόγων 60 δισ. ευρώ, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν εστία νέας πιστωτικής αναταραχής. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για την Ελλάδα, συμπληρώνει ο αναλυτής. Θα χρειαστεί ωστόσο ένας συνδυασμός κινήσεων που θα έχουν άμεσο όφελος και για την Ελληνική οικονομία (ευρωομόλογο, απόφαση για παρέμβαση του EFSF στις αγορές, επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησεων κλπ) προκειμένου να υπάρξει κάποια ελάχιστη ορατότητα ή να περιοριστεί η πολύ αρνητική επίδραση που ασκείται από την καθυστέρηση και την αναβλητικότητα στην εγχώρια αγορά.

«Είναι φανερό, λοιπόν», γράφει ο κ. Ν. Χριστοδούλου υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, «ότι ο μόνος καταλύτης για το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι μια δραστική λύση του ζητήματος του χρέους μέσα στο καλοκαίρι, αν είναι εφικτό. Η σύνοδος της Πέμπτης ίσως είναι η πιο κρίσιμη συνάντηση ηγετών της Ευρωζώνης μετά τη σύνοδο του Μαρτίου που όπως αποδείχτηκε στην πορεία δεν προσέφερε τίποτε ουσιαστικό στη λύση του ελληνικού χρέους. Τα σενάρια για τη λύση του χρέους είναι πάμπολλα και αυτό εξηγεί εν μέρει την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων ως τώρα. Για την ελληνική πλευρά το καλύτερο σχέδιο θα ήταν αυτό που θα περιείχε τη χρυσή τομή μεταξύ μιας δραστικής λύσης και μιας λύσης που δε θα θεωρηθεί selective default από τους οίκους αξιολόγησης. Η μείωση του ελληνικού χρέους μέσω επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει μια τέτοια λύση. Η συμμετοχή των ιδιωτών μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα 'αγκάθι' στις ως τώρα διαπραγματεύσεις αφού δεν μπορεί να βρεθεί σημείο σύγκλισης μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιών της. Σημαντικό για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου θα είναι να υπάρξει μια πρόβλεψη για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών που πιθανότατα θα πληγεί περαιτέρω, ειδικότερα αν η ΕΚΤ πάψει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο. Για το Γενικό Δείκτη η προηγούμενη στήριξη των 1200 μονάδων μοιάζει να έχει μετατραπεί πλέον σε αντίσταση που μπορεί να διασπαστεί μόνο αν τα αποτελέσματα της Συνόδου κριθούν θετικά για την ελληνική οικονομία. Μια νέα αναβολή αποφάσεων αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέα χαμηλά και σε απώλεια της στήριξης των 1150-1160 μονάδων που ως τώρα αποδεικνύεται ισχυρή».

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 16:41 - 21 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.