ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tι απαντά η Alapis για προβλέψεις ύψους 65 εκατ. ευρώ

15:03 - 05 Σεπ 2011 | Επιχειρήσεις
Διευκρινίσεις για τη δημιουργία πρόβλεψης απομείωσης αξίας απαιτήσεων ύψους 64,9 εκατ. ευρώ από τη Νεοχημική, που περιλαμβάνονται στα EBITDA εξαμήνου, παρέχει ύστερα από αίτημα της Κεφαλαιαγοράς η Alapis.
Ειδικότερα, η εταιρία τονίζει ότι με βάση τη μεταξύ τους σύμβαση για προμήθεια πρώτων υλών εκ μέρους της Νεοχημικής η Alapis προχώρησε σε προκαταβολές ύψους 67 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, στη Νεοχημική παρατηρήθηκε αδυναμία να αντεπεξέλθει στις συμβατικές της υποχρεώσεις, δηλαδή να προμηθεύσει την Alapis με τις εν λόγω ποσότητες πρώτων υλών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σχετικής πρόβλεψης.

Αναλυτικότερα, η εταιρία αναφέρει: "H Alapis κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με την παροχή διευκρινίσεων για τη δημιουργία πρόβλεψης απομείωσης αξίας απαιτήσεων ύψους 64,9 εκατ. ευρώ από την εταιρία ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΑΒΕΕ, που συμπεριλαμβάνεται στα ζημιογόνα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το πρώτο εξάμηνο 2011 (1/1 - 30/6/2011), γνωστοποιεί τα κάτωθι:

Σύμφωνα με τους όρους της συγκεκριμένης σύμβασης προμήθειας μεταξύ της εταιρίας και της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ ΑΒΕΕ συμφωνήθηκε αφενός η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΑΒΕΕ να διατηρεί συγκεκριμένες ποσότητες των καθορισμένων στη σύμβαση πρώτων υλών, αφετέρου η εταιρία να αγοράζει από τη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΑΒΕΕ συγκεκριμένο ελάχιστο όγκο των καθορισμένων πρώτων υλών για κάθε έτος της πενταετούς διάρκειας σύμβασης.

Σε περίπτωση που η εταιρία δεν ικανοποιούσε την υποχρέωση ελάχιστων αγορών σε κάθε έτος της σύμβασης, και εφόσον η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΑΒΕΕ τηρεί τους όρους που περιγράφονται στην εν λόγω σύμβαση, τότε η πρώτη θα υποχρεούται να καταβάλει στη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΑΒΕΕ ποσό ίσο με την ετήσια διαφορά.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω όρων της σύμβασης και της καλής εκτέλεσής της από την πλευρά της Alapis ABEE, η εταιρία μας, καθ' όλη τη διάρκεια της χρήσης 2010 και μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2011 προέβη σε προκαταβολές ύψους 67 εκατ. ευρώ.

Λόγω του ότι από τη πλευρά της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ ΑΒΕΕ παρατηρήθηκε αδυναμία να αντεπεξέλθει στις συμβατικές της υποχρεώσεις, δηλαδή να προμηθεύσει την εταιρία με τις οριζόμενες ποσότητες πρώτων υλών, που ρητά είχαν συμφωνηθεί βάσει της συναφθείσας σύμβασης, η διοίκηση της εταιρίας με γνώμονα την αρχή της συντηρητικότητας και προκειμένου να απεικονιστούν δίκαια τα στοιχεία ενεργητικού της εταιρίας και του ομίλου, βάσει των ενδείξεων που είχε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, προέβη στη δημιουργία πρόβλεψης για απομείωση απαίτησης ποσού 64,9 εκατ. ευρώ.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, η διοίκηση της εταιρίας, με γνώμονα το συμφέρον της εταιρίας και δεδομένης της από 31/3/2011 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου, περί διακοπής του κλάδου παραγωγής απορρυπαντικών άμεσα συνδεόμενου με την εν λόγω σύμβαση, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΑΒΕΕ για την οριστική διακοπή της σύμβασης και την απαλλαγή της εταιρίας από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή, με κύριο μέλημά της να περιορίσει στη χειρότερη περίπτωση τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο της διακοπής της εν λόγω συμβάσεως στο ύψος των καταβεβλημένων προκαταβολών.

Οι εν γένει, ως σήμερα, ενέργειες της διοίκησης καθώς και η εγγραφή της εν λόγω πρόβλεψης απομείωσης απαίτησης σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παραίτηση των δικαιωμάτων της εταιρίας που απορρέουν από την εν λόγω σύμβαση".
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.