ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ξένοι που έχουν χρόνιες θέσεις στο Χ.Α. δεν πουλάνε

08:57 - 12 Σεπ 2011 | Επιχειρήσεις
Υπάρχουν funds που έχουν μεγάλες θέσεις και πολλά χρόνια σε μετοχές κι όμως, δεν πουλάνε...
Eπιχειρηματίας που συμμετείχε στην εκδήλωση του Χ.Α. στο Λονδίνο τόνιζε στο "R" ότι οι ξένοι μέτοχοι, εκείνοι που έχουν μεγάλες θέσεις, παραμένουν και δεν πουλάνε. Για να το κάνουν αυτό σημαίνει ότι πιστεύουν τις ελληνικές εταιρείες και κυρίως εκείνες που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα και business εκτός των ελληνικών συνόρων.

Αν και το κλίμα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Σεπτεμβρίου δεν ήταν και το καλύτερο δεδομένων των συνθηκών και βεβαίως των ακραίων σεναρίων περί επιστροφής της χώρας στη δραχμή, εντούτοις, οι ξένοι διαχειριστές κάνουν τη δουλειά τους και αναζητούν ευκαιρίες, έστω κι αν το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας είναι κάτι περισσότερο από προβληματικό.

Τα 500 ραντεβού, τετ α τετ, των 116 fund managers με τους Ελληνες εκπροσώπους των εισηγμένων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες, αφού οι ξένοι μάλλον βλέπουν αυτό που δεν μπορούν οι Ελληνες ιδιώτες επενδυτές. Με δεδομένο ότι διαχειρίζονται αρκετές δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ, το ΧΑ καθίσταται αυτομάτως μία αγορά που τελεί σε ανάκαμψη, αλλά βρίσκεται εν αναμονή βελτίωσης του κλίματος στην οικονομία.

Ολοι όσοι συμμετείχαν στο roadshow του Λονδίνου είχαν την άποψη ότι η κυβέρνηση μπορεί να άργησε να χτυπήσει την ομελέτα, αλλά το έπραξε. Μένει να θεσμοθετήσει και να εφαρμόσει, διαψεύδοντας κάποια στιγμή το μότο που θέλει την Ελλάδα να έχει νόμους, αλλά αυτοί να μην εφαρμόζονται ποτέ.

Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων πρέπει να ξεκινήσει χωρίς ανοχή και χρονικές αναβολές, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να «πάψει» να πληρώνει το μάρμαρο της κρίσης με την υψηλή φορολογία και τις απολύσεις, προκαλώντας πια κοινωνικό φαινόμενο και το Δημόσιο οφείλει να «συμμαζευτεί», ανέφεραν οι ξένοι στο περιθώριο του roadshow. «Φανταστείτε», έλεγαν «αν την επαύριο της συμφωνίας της Alpha με την Eurobank, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωνε αυτά που ανακοίνωσε δέκα μέρες μετά κι ενώ οι σχέσεις με την τρόικα έφτασαν σε οριακό σημείο».

Οι ξένοι αλλά και οι Έλληνες που συνθέτουν την αλυσίδα των τοποθετήσεων στο ΧΑ έχουν την άποψη ότι χάθηκε πραγματικά πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα η αξιοπιστία της κυβέρνησης να έχει περιέλθει σε οριακά επίπεδα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τις αποκρατικοποιήσεις, αν και οι απόψεις της τρόικας στο συγκεκριμένο πεδίο έφταναν τα όρια της υπερβολής, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Προφανώς, η κυβέρνηση επιδιώκοντας να ξεφύγει από την κατηγορία περί ξεπουλήματος των ασημικών, δεν έκανε τίποτε άλλο, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, από το να διαμορφώσει τις συνθήκες για την πώληση κρατικών εταιρειών και την αξιοποίηση της γης. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει πέντε αποκρατικοποιήσεις και συμβάσεις παραχώρησης μέχρι τέλους του χρόνου και άλλες δέκα το 2012. Η άποψη που υπάρχει στην κυβέρνηση, είναι πως πρέπει το νερό να μπει στο αυλάκι. Αν δείξουμε ότι δραστηριοποιούμαστε και δείχνουμε ζήλο σε ό,τι κάνουμε, θα έρθει και η εμπιστοσύνη των αγορών.

Η φυγή προς τα εμπρός, που ανέφερε μετά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, θα έχει νόημα, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, μόνο όταν φανούν απτά δείγματα αυτής της προσπάθειας. Απόδειξη; Το +8% της περασμένης Τετάρτης, το οποίο ακυρώθηκε την επόμενη μέρα από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, που, δυστυχώς, συντηρούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους.

Διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης της Big Cap, που συμμετείχε στην εκδήλωση τoυ Λονδίνου, ανέφερε στο «R» ότι οι ξένοι που παρακολουθούν την Ελλάδα, γνωρίζουν σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα από μας τους ίδιους που ζούμε στη χώρα. Ισως γιατί βρίσκονται πολύ κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και όταν φανούν τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης, θα διοχετεύσουν τρομακτική ρευστότητα στο σύστημα.

Παραδοσιακά μεγάλες θέσεις

Με συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Ιντραλότ κ. Κ. Αντωνόπουλος, ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε «πολύ φθηνές» τις ελληνικές εισηγμένες με βάση τις σημερινές τους αποτιμήσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν και αποτελούν ελκυστικές επενδυτικές επιλογές, μένει να φανεί πόσο ρίσκο ενέχουν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι δεν είναι τόσο σοβαροί, όσο παρουσιάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τόνισε ωστόσο με έμφαση ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας είναι ο υπερμεγέθης δημόσιος τομέας (χρησιμοποίησε την έκφραση «big fat public sector», παραφράζοντας τον τίτλο γνωστής κινηματογραφικής ταινίας), ο οποίος δεν συρρικνώνεται όσο γρήγορα θα έπρεπε. Αντιθέτως, σημείωσε, η Ελλάδα διαθέτει έναν αναλογικά μικρό αλλά «καλό» ιδιωτικό τομέα, που καταφέρνει σήμερα να αυξήσει τις εξαγωγές του και να σημειώσει επιτυχίες διεθνώς.

Το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να υπερβεί με επιτυχία τον «σκόπελο» της κρίσης εξαρτάται τόσο από τους πολιτικούς κινδύνους που ανακύπτουν όσο και από παράγοντες που δεν συνδέονται τόσο με την Ελλάδα όσο με την Ευρώπη συνολικά, προσέθεσε ο κ. Αντωνόπουλος.

Κοντόφθαλμη αντίληψη χαρακτήρισε την άποψη περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, Eυ. Μυτιληναίος. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, o κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και θέλει και πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 11:19 - 12 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.